După ce ACS Poli Timişoara a învins Dinamo Bucureşti în deplasare, Nicolae Robu a intrat în direct în emisiunea celor de la Digisport de după meci. El a dorit să combată informaţiile conform cărora echipa ar fi în insolvenţă, spunând că clubul nu poate intra în această procedură, fiind vorba despre un ONG. De asemenea, primarul Timişoarei a mai anunţat o veste proastă, anume că formaţia alb-violetă nu va putea primi bani din bugetul local. Nicolae Robu a anunţat că va face publică poziţia Consiliului Concurenţei pe tema finanţării, iar aceasta confirmă că banii nu se pot acorda, finanţarea de acest tip fiind considerată ajutor de stat.
Robu insistă că echipa se va finanţa din reclame şi din contribuţia celor care doresc să ajute clubul. Mai mult, acesta a şi postat un mesaj pe Facebook, în care spune că şi rezultatul de luni seara demonstrează că echipa trebuie sprijinită de comunitate, păstrarea echipei în prima ligă fiind o cauză nobilă.
„Sper că întreaga comunitate timișoreană s-a convins, de-acum, că această echipă merită susținută! Mulțumesc încă o dată oamenilor de afaceri care au răspuns rugăminții mele de a sprijini echipa, sprijin fără de care n-aveam decât alternativa desființării! Poli are de săptămâna trecută toate plățile la zi Întăresc ce-am mai spus: Contați pe mine, eu nu renunț niciodată la luptă pentru cauzele nobile! Și prezența Timișoarei, a Timișului, a Banatului, pe prima scenă a fotbalului național este o cauză nobilă, de mare și pur interes public! Vom fi din nou ce-am fost și mai mult decât atât!”
[related-post post_id=”1896418″]
UPDATE. Adio bani de la Primăria Timișoara pentru ACS Poli! Finanțarea este ilegală
Primăria Timișoara nu poate aloca, legal, niciun ban către clubul ACS Poli Timișoara. Anunțul a fost făcut de primarul Nicolae Robu, care spune că orice finanțare este considerată, conform legii, ajutor de stat, ceea ce o face ilegală. De Ziua Timișoarei, Robu voia să aloce peste 1 milion de euro către ACS Poli.
Primarul Nicolae Robu a cerut ajutorul Consiliului Concurenței pentru a afla dacă municipalitatea poate aloca fonduri din bugetul local către ACS Poli sau nu, după ce, la ședința de consiliu local din luna august, ar fi vrut să aloce peste 1 milion de euro pentru echipa lui de suflet. A ieșit puțin scandal, pentru că juriștii primăriei nu au dat undă verde proiectului, iar consilierii locali nu l-au văzut nici ei cu ochi buni. Așa se face că proiectul de hotărâre a fost retras de pe ordinea de zi chiar de Robu.
[related-post post_id=”1876270″]
Juriștii primăriei au precizat că finanțarea ar putea fi considerată ajutor de stat, iar edilul-șef s-a văzut nevoit să ceară lămuriri de la Consiliul Concurenței. Răspunsul a venit recent și este cât se poate de clar: Consiliul Local Timișoara nu poate aloca bani din bugetul local clubului ACS Poli Timișoara.
„Vine Consiliul Concurenței și spune că, plătindu-se salarii la aceste cluburi, se consideră că orice fonduri date de la bugetele locale înseamnă ajutor de stat. Nu știu cum e ajutor de stat, câtă vreme statul nu este prezent, că bugetul comunității este altceva. Orice structură este calificată ca întreprindere dacă desfășoară activitate economică. Potrivit jurisprudenței Curții Europene de Justiție, când o activitate sportivă are caracterul unei activități salariale sau al unei prestații de servicii remunerate, această constituie activitate economică. În traducere liberă, dacă la un club se plătesc salarii se consideră că acel club este asimilat unei întreprinderi, indiferent că este ONG sau societate comercială, pentru că plata unor salarii reprezintă activitate economică. Pe cale de consecință, orice ajutor financiar înspre cluburi de la bugetul de stat sau cele locale reprezintă ajutor de stat”, a explicat Robu marți.
Mai mult decât atât, specialiștii de la Consiliul Concurenței spun că orice facilitate acordată de către autorităților locale cluburilor sportive este considerată ajutor de stat.
„Prin urmare, alocarea de fonduri clubului ACS Poli Timișoara de către consiliul local este susceptibilă a reprezenta o măsură de ajutor de stat. În plus, dorim să atragem atenția că nu doar finanțarea poate reprezenta ajutor de stat, ci și orice facilitate acordată de autoritățile locale, ca de exemplu scutirea de la plata unor taxe, redevențe, chirii ș.a.m.d.”, se mai arată în răspunsul semnat de președintele CC, Bogdan Chirițoiu.
Primarul Timișoarei spune că nu va propune niciodată alocarea de fonduri din bugetul local către echipa lui de suflet atâta timp cât legea spune că o astfel de finanțare este ilegală. El mai precizează că toate discuțiile legate de ajutorul de stat au ieșit la iveală după apariția Ordonanței 38/2017 privind modificarea și completarea Legii educației fizice și sportului, dată de Guvernul Grindeanu.
[related-post post_id=”1896478″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!