Așa că tragi câte 400 de poze, pentru a fi sigur că nu ai scăpat nimic important din meci. Oricum pentru a ilustra atmosfera de pe Știința, folosești o galerie de imagini. Atât pentru ca cei prezenți să se regăsească în fotografii, să rămână cu o amintire și să nu uite că fac parte dintr-un întreg, cât și pentru cei care nu au fost acolo, care au nevoie de filmul evenimentelor pentru a își face cât de cât o idee despre atmosfera de la stadion.
Problema cu care se confruntă mulți jurnaliști când fac selecția fotografiilor este poza reprezentativă, imaginea pe care o asociază cu evenimentul. Care este cea mai reprezentativă imagine pentru Poli? De obicei se aleg pozele care ilustrează cât mai mult din galerie. Acestea sunt, în opinia multora, cele mai reprezentative. Sute de tineri care cântă și scandează într-un glas, flutură steaguri și trăiesc încă o victorie la unison. Unul pentru toți și toți pentru unul. Pasiunea și devotamentul prezentate în toată splendoarea, pe un fundal alb-violet. Am putea fotografia galeria ore în șir, poate chiar zile la rând, fiindcă material este. Dar din când în când ne atrage atenția un detaliu.
O fetiță urcată pe gard de către un tată mândru, care urmărește prin ochii unui copil de cinci ani partida. Un șut bine țintit care scutură plasa adversă. Bucuria golului trăită în teren și dincolo de gard. Un steag fluturând în vânt. Un zâmbet sincer sau bucuria contagioasă. Toate sunt imagini reprezentative pentru Poli, toate fac parte din spiritul polist. Tinerii sunt, cum e și normal, mai energici și mai vocali, adulții îi mai temperează cu înțelepciunea specifică vârstei, iar copiii sunt evident, speranța unui viitor alb-violet, cei care pot și vor duce mai departe spiritul polist. Este totuși ceva care creează o legătură între sutele de fotografii. Ceva care atunci când vezi două poze diferite îți spune că au fost făcute la același eveniment. Și acel ceva nu este decorul. Este energia, aceeași energie care se propagă în zona din jurul stadionului. O regăsim în zâmbetul copiilor, în strigătele tinerilor înflăcărați, în cântecele alb-violete, în mâinile celor care urcați pe gard flutură neobosiți steagurile și pe teren, în mișcările jucătorilor. Izbucnește cu fiecare reușită, cu fiecare gol marcat și îi cuprinde, rând pe rând, pe toți cei de pe stadion. E contagioasă și nu îi poți rezista.
Dar momentul cel mai greu de redat, în imagini sau cuvinte, este cel de final de meci. Cei care ajung pentru prima oară la un meci vor vedea la finalul partidei cum alb-violeții vin să salute galeria. Jucătorii iau steagurile de la suporteri, le flutură, cântă toți într-un glas și se bucură de încă o victorie împreună. Cei care au mai avut ocazia să vadă acest ritual observă ușor dragostea și respectul de ambele părți, atât din peluză spre teren, cât și invers. Suporterii mulțumesc pentru încă o partidă bine jucată, iar jucătorii sunt recunoscători că au susținerea echipei care le dă de cele mai multe ori aripi. Când vezi doi jucători care flutură împreună steagul luat de la suporteri, pentru că amândoi vor să-l atingă, zâmbete largi pe față și nu-ți iese poza, este o mică tragedie. Probleme de aparat, zoom prea mic, lumină proastă, rezultat neclar. Ar fi păcat să o postez pentru că de data asta tehnologia a dat greș și a stricat vizual o imagine de vis. Aceasta însă este o imagine pe care o păstrez întipărită în minte alături de multe altele care împreună se leagă în fotografia ASU Politehnica Timișoara, la mine în cap. Fiindcă la fiecare meci găsesc o nouă imagine alb-violetă reprezentativă și mai adaug câțiva pixeli la fotografia generală.
Meciul cu AS Boldur a fost șansa revanșei pentru poliști, după meciul terminat cu scorul 2-2 în tur. Alb-violeții au profitat la maximum de ocazie și au câștigat partida jucată acasă cu 7-1, bifând încă o victorie. O victorie a înregistrat și principala rivală din campionat, Progresul Racovița, care a învins Lorena Giarmata Vii cu 5-0. “În 21 am pornit pe-un drum fără sfârșit”, care se apropie rapid de prima cotitură. Unde ne va duce, vom descoperi împreună, duminică de duminică. Tot ceea ce contează este direcția: Obligatoriu înainte! Hai Poli!
Citiți principiile noastre de moderare aici!