Este vorba de un eveniment organizat anual, la nivel mondial de o coaliţie de asociaţii de caritate, sindicate şi grupuri de cetăţeni din întreaga lume prin care se doreşte atragerea atenţiei liderilor de opinie şi autorităţilor cu privire la suţinerea dreptului la educaţie al tuturor copiilor. Clubul a fost reprezentat la evenimentul desfăşurat sub deviza „1GOAL: Education for all – 1SCOP: Educaţie pentru toţi” de fotbaliştii Dare Nibombe, Winston Parks şi Cosmin Contra dar şi de antrenorul Ioan Ovidiu Sabău. Ceea ce a făcut ca interesul elevilor pentru acţiune să fie imens.
Jucătorii au discutat cu câţiva elevi pe tema educaţiei, tinerii timişoreni au aflat de dificultăţile cu care se confruntă copiii din Togo sau Costa Rica, ţările de baştină pentru Nibombe şi Parks. „În Costa Rica statul nu susţine şcolarizarea copiilor, este foarte dificil şi, în acelaşi timp, scump să faci o şcoală. Doar în anumite cazuri sunt acordate burse, dar nu pot beneficia de sprijin decât cei mai buni”, a declarat Winston Parks. Antrenorul Sabău a vorbit de una dintre marile probleme ale învăţământului românesc: prea multă teorie şi prea puţină practică. „Nu ştiu cum e şcoala în acest moment în România, dar din ceea ce constat copiii învaţă prea multă teorie şi nu au nimic practic dobândit. Învaţă, fac o facultate, se investesc bani şi tânărul ajunge la final să facă taximetrie sau să presteze servicii de curăţenie undeva. Cred că ar trebui mai mult insistat asupra domeniului practic, elevul trebuie să se aleagă cu ceva după şcoală. Spre exemplu, în Italia erau copii de 14 ani care mergeau la şcoală şi, în acelaşi timp, ştiau să repare o maşină. Ei lucrau şi învăţau meserie”, a mai spus Ioan Ovidiu Sabău. Cosmin Contra s-a referit la o altă problemă, cea a abandonului şcolar: „Aceste probleme nu afectează doar România, se întâlnesc şi în străinătate. Şi acolo apare abandonul, părinţii nu au bani să susţină şcoala pentru tineri”. De asemenea, el s-a mai referit şi la numărul scăzut de ore de sport din liceu. „Eu am făcut sport în fiecare zi la liceu. Copiii ar trebui să facă sport, să se joace, să îşi trăiască la maxim copilăria nu să înveţe numai teorie, e foarte multă teorie în programă”, a mai spus Cosmin Contra
Interesul stârnit în rândul elevilor Liceului Iris a fost maxim, cei trei jucători au fost efectiv sufocaţi de cererile de autografe, semnând inclusiv pe tricouri sau cărţi şcolare. La sfârşitul întâlnirii Contra a dăruit liceului un tricou de joc al lui Poli pe care au fost puse semnăturile tuturor componenţilor echipei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!