”Auditorii au estimat datoriile clubului de fotbal Politehnica Timişoara la nivelul lunii ianuarie 2012 în jurul valorii de 10,2 milioane de euro, jumătate din acestea fiind debite care pot avea impact asupra procesului de licenţiere”, spune Iancu într-un punct de vedere oficial referitor la auditul prezentat de firma de consultanţă angajată de CJT.
„Totalul datoriilor la care se face referire este unul incorect. Spre exemplu, a fost reţinută o sumă de 1,2 milioane euro pe care clubul o datorează acţionarului VGB INVEST. Aceasta sumă este în curs de capitalizare şi nu va influenţa situaţia datoriilor. Sumele care pot avea impact în procesul de licenţiere nu pot fi mai mari de aproximativ 2,7 milioane de euro, acestea fiind următoarele: Benfica Lisabona – 1,3 milioane euro (negociere în curs pentru reeşalonare); Slovan Liberec – 0,7 milioane euro; Banik Ostrava – 0,3 milioane euro (eşalonată); Obligaţii salariale – cca. 0,4 milioane euro”, mai spune Marian Iancu.
Şeful de la clubul alb-violet se mai referă şi la gajul instituit de firmele membre ale grupului BkP pe drepturile de transfer ale unor jucători: „Referitor la faptul că acţionarul BKP Management şi UTON S.A. şi-au asigurat creditul de aprox. 4,5 milioane de euro prin garanţii real mobiliare asupra drepturilor federative ale unor jucători precum Pantilimon, Nikolic, Axente, Scutaru, Florin Ilie facem următoarele precizări: Operaţiunea de garantare este non-agresivă, creează posibilitatea clubului de a-şi continua funcţionarea, urmând ca stingerea obligaţiilor de plată să se facă prin capitalizare sau în funcţie de disponibilităţi, prin rambursare”.
Ca exemplu, Iancu dă următoarea situaţie: în luna ianuarie 2012 s-a încasat pentru transferul jucătorului Costel Pantilimon suma de aproximativ 2 milioane de euro. Această sumă era consemnată ca garanţie real mobiliară în favoarea acţionarului BKP S.A. Deşi suma acoperea întreaga datorie a clubului către acest acţionar, BKP S.A. şi-a dat acordul cu privire la folosirea acesteia în interesul clubului, schimbând termenul rambursării cu încă un an de zile. Din suma încasată din acest transfer, clubul a achitat taxe şi impozite, salarii, obligaţii către diverşi creditori.
BKP S.A. a transferat intreaga creanţă către BKP Management, cei doi mari creditori ai clubului rămânând UTON cu aproximativ 2 miioane de euro şi BKP Management cu aproximativ 2,4 milioane de euro. „Anticipand poziţia posibililor noi acţionari cu privire la cele doua debite şi a garanţiilor în vigoare, există posibilitatea reală ca la solicitarea acestora BKP Management, acţionar fiind, să-şi capitalizeze creanţa, dar nu şi UTON S.A. Acesta poate tolera încasarea datoriei în următorii doi-trei ani, în funcţie de posibilitătile clubului”, e soluţia dată de patronul lui Poli.
Iancu mai contestă şi valoarea banilor încasaţi în urma plecării unui număr de 16 jucători: „Sumele încasate de club sunt de 4 milioane de euro + TVA şi nu 2 milioane de euro, urmând ca Nikolic să se intoarca la club sau să încasăm pe el înca 750.000 de euro”.
Valoarea de piaţă a echipei în ianuarie 2012 este apreciată de Iancu la aproximativ 9,7 milioane de euro, dacă se scad cele 2 milioane de euro pe care clubul le are de returnat în urmatorii ani catre UTON S.A. Despre plecarea unui alt grup numeros de jucători, Pedro Taborda, Marian Cisovsky, Ianis Zicu, Ghionea Sorin, Ovidiu Burca, Dan Alexa, Jiri Krejci, Gueye Mansour, Lukas Magera, „cunoscătorii nu au nevoie de alte detalii legate de vârstă, stare de sănătate, contracte, termene, notorietate raportate la participarea lor in Liga II”, se apără Marian Iancu.
Conform auditului în ceea ce priveşte mult comentata divizare „există o serie de suspiciuni, fapt ce ar putea duce la obligaţii fiscale suplimentare, cum ar fi aplicarea TVA pe transferul de active de la Poli SA către BKP & FABER , speţe complicate, care necesită o analiză detaliată, Înainte de concluzionarea asupra potenţialelor riscuri”.
De asemenea, se vorbeşte de tranzacţii suspecte cu firme din grup sau afiliate la Politehnica Timişoara, adică facturi de consultanţă şi storno, din care va rezulta un TVA suplimentar de 1,5 milioane euro. Opinia oficială a lui Marian Iancu referitor la această problemă sună astfel: „Divizarea este o operaţiune care nu intră în sfera de aplicare a TVA. Auditorii au intrepretat că ar exista riscul unei recalificări a acestei operaţiuni în una comercială, care ar putea fi inclusă în sfera de aplicare a TVA, deşi există o hotărâre a unei instanţe rămasă definitivă. Referitor la tranzacţiile făcute cu societăţile afiliate, acestea nu sunt deloc suspecte, s-au efectuat în baza unor contracte de consultanţă sau a unor antecontracte de vânzare-cumpărare. Datoriile ce au apărut ca urmare a acestor tranzacţii nu reprezintă niciun risc pentru societate deoarece acestea fie sunt în curs de capitalizare, fie s-au stornat în luna ianuarie/februarie 2012. Singurul risc care rămâne este obligaţia de plată a TVA aferent facturilor stornate care este de 1,3 milioane lei şi NU 1.5 milioane de euro”.
„Dorim o dezbatere publică, la vedere, cu privire la unele aspecte pe care le reţine auditorul, iar consilierii doresc clarificări. Sperăm din tot sufletul să ne eliberăm de impunerea unei confidentialităţi sterile care considerăm că nu ajută pe nimeni, ba mai mult, avem suspiciunea că în spatele ei apar false probleme cu menirea de a aduce grave prejudicii clubului de fotbal Politehnica Timişoara”, a mai declarat Iancu.
Scandal la prezentarea auditului secret de la Poli: mai multi consilieri au parasit sala
Citiți principiile noastre de moderare aici!