Fotbalul românesc atrage tot mai puţin spectatorul la stadion. „Piperul” unui meci frumos, omul din tribune, lipseşte tot mai mult, e destul de previzibil acest fenomen dacă urmărim calitatea fotbalului prestat. Dacă în urmă cu trei ani formaţiile Timişoarei şi ale Galaţiului îşi disputau campionatul pe final de stagiune, luni seara, cele două echipe s-au chinuit groaznic să reușească măcar un gol. Iar gazdele au excelat la acest capitol. Dacă pragmatismul căutat de Şunda înseamnă un asemenea joc atunci în ultimele meciuri din tur probabil pe „Dan Păltinişanu” se va juca împreună cu cei de la Poliţia Comunitară, vajnicii paznici ai activităţii spectatorilor din tribune, şi cu câţiva fanatici dispuşi să ia o răceală groaznică pentru un meci la fel de neplăcut.
Aflată cumva într-o revenire de formă, Oţelul a jucat luni la Timişoara prima partidă sub bagheta unui nou antrenor, unul cu ceva carte de vizită: Ewald Lienen. Preocupat, cu carneţelul în mână şi notând permanent câte ceva, neamţul gălăţenilor (nu Dorinel Munteanu) şi-a strunit destul de bine elevii.
Oţelarii au avut câteva ocazii bune de a marca, bara salvândul pe Kirev revenit în poartă după ce a fost trimis la căutat de loc de muncă în alte oraşe. Probabil ruginit de atâta stat pe tuşă, bulgarul a fost ezitant la numeroase faze de atac ale oaspeţilor. Vechile obiceiuri se uită greu şi Kirev a stat destul de mult ieşit din careu. Henrique a fost la distanţă mică de a profita de aceasta, el a lobat un balon peste Kirev ieşit aiurea şi doar puţin a lipsit să nu asistăm la deschiderea scorului, încă în minutul 5.
Scutarul era să fie la rândul său eroul zilei după ce a respins deficitar o minge, în minutul 14, care nu a nimerit pe puţin poarta proprie.
O primă ocazie adevărată pentru Timişoara a venit doar în minutul 38, autor, desigur unicul Szekely, şutul său fiind respins de Brăneţ în Corner. Bara l-a salvat pe Kirev de un gol ca şi făcut, în minutul 43, Oţelul scăpând printre degete avantajul cu care ar fi putut intra la pauză, şutul bombă venind de la Marquinus.
Repriza a doua a adus şi prima schimbare la Timişoara, mult contestatul Furtado înlocuindu-l pe Bărbuţ, tânărul timişorean fiind unul dintre puţinii jucători gazdă care chiar s-a agitat.
În minutul 55 Szekely a avut un nou şut bun, dar unul dintre apărătorii gazdă s-a opus. Bara a salvat din nou Timişoara de la gol, în minutul 63, autorul şutului fiind din nou Henrique. Cursul jocului a fost unul clar în favoarea lui Oţelul, iar oaspeţii ar fi putut înscrie din nou în minutul 75, atunci când Kirev a ieşit din nou neinspirat. Din fericire, totul s-a terminat bine pentru ACS Poli.
Pe final de meci, publicul, aşa puţin cum era, a devenit tot mai frustrat, spectacolul prestat de favoriţi fiind tot mai mult lipsit de claritate.
Dar cum niciodată nu ştii când apare minunea, aceasta a venit şi Timişoara a marcat! Cine? Normal! Szekely! Când toată lumea îşi pregătea plecarea acasă, la un corner obţinut de timişoreni mingea respinsă de Brăneţ ajunge la atacantul timişorean şi acesta a înscris, calm, în poarta gălăţeană
Partida s-a terminat 1 – 0 şi ACS Poli se poate declara norocoasă. Pragmatismul lui Şunda a avut din nou succes, s-au obţinut chiar şi punctele, iar ACS Poli a învins!
ACS Poli:Kirev – Petrovic, Scutaru, Şeroni, Nicola – Bărbuţ, Belu, Petre (cpt.), Nanu – Popovici, S. Szekely
Rezerve: Pap, Marovic, Boldea, Balaure, Bălace, Furtado, R. Moldovan
Antrenor: Aurel Şunda.
Oţelul Galaţi: Brăneţ – Mişelăricu, Sipovic, Milea, D. Popescu – Giurgiu, Cooper – Gavrilă, Băjenaru, Marquinhos – Henrique
Rezerve: Simiatis, Marus, Moglan, Filip, Punga, Sevillano, Iorga
Antrenor: Ewald Lienen.
Ewald Lienen, antrenor Oţelul Galaţi: Cred că e groaznic să pierzi un joc astfel
Dezamăgit evident pentru rezultatul negativ, noul antrenor al gălăţenilor s-a declarat mulţumit cel puţin pentru jocul prestat de elevii săi. „Cred că e groaznic să pierzi un joc astfel. Echipa mea a făcut un meci chiar bun, nu cred că Timişoara merita să câştige acest meci. Am avut ocazii, majoritatea mingilor au fost în favoarea noastră. Gazdele au avut mingi lungi şi doar două-trei ocazii, în joc nu au arătat aproape nimic. Noi trebuia să fi înscris de cel puţin două ori. Toată lumea e dezamăgită la vestiare, suntem dezamăgiţi că nu am făcut cel puţin un punct”.
„La faza golului nu ştiu dacă a fost corner, cred că înainte a fost fault. Trebuie să vedem partea pozitivă, că putem juca, că suntem organizaţi. Ca să fi echipa mai bună trebuie să înscrii, noi nu am înscris. Echipa gazdă a fost foarte norocoasă”, a continuat Lienen.
Vorbind despre ce a găsit în fotbalul românesc în perioada scurtă de când e aici, Ewald Lienen a mai spus: „În general fotbalul la nivel tehnic e foarte bun în România. Aceasta înseamnă că se poate juca un fotbal rapid. Sunt mulţi jucători care ştiu cu mingea. Problema este la organizare, azi am fost mulţumit măcar cu organizarea din apărare a echipei mele”.
Aurel Şunda, antrenor ACS Poli Timişoara: Azi fotbaliştii mei au avut atitudine în teren
Aurel Şunda, antrenorul celor de la ACS Poli a fost extrem de mulţumit de scor, dar şi de modul în care au jucat elevii săi: „Sunt trei puncte foarte importante, care au foarte multă muncă în spate. Oţelul s-a organizat foarte bine, dar noi am crezut până la sfârşit că putem învinge. Azi fotbaliştii mei au avut atitudine în teren, per anasmblu sunt mulţumit de ce au arătat în teren. Dacă noi am dat un gol şi ei nu, consider rezultatul ca fiind echitabil. Este îmbucurător că am obţinut victoria fără şase titulari. Desigur, e loc pentru mai bine, dar sunt mulţumit de cele trei puncte”.
Aceste puncte au oferit desprinderea Timişoarei de partea inferioară a clasamentului mai spune tehnicianul. „Consider extrem de importante aceste puncte. Cu ajutorul lor ne-am desprins de formaţiile din spatele nostru, de cele care au zece puncte, dar campionatul e lung şi orice punct contează”, a cuntinuat Şunda.
Campionatul lasă acum loc pentru meciurile naţionalei. Cât de mult va influenţa acest meci jocul echipei sale? Iată că spune Aurel Şunda: „Întreruperea campionatului e benefică dintr-un punct de vedere, pentru recuperarea celor accidentaţi, dar nu e benefică din alt punct de vedere. Acum eram într-o emulaţie şi puteam continua astfel cu jocul bun”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!