ACS Poli mai are de jucat două meciuri, însă este deja retrogradată, punând capăt unui chin care a durat mai mulți ani. Edilul susține că a făcut bine că s-a încăpățânat să țină în viață acest proiect, în calea căruia au stat „ostilitatea” orașului și „haterii”. Robu privește lucrurile cu seninătate și spune că, în cazul lui ACS Poli, legile s-au aplicat discreționar.
„Din păcate, atâta ostilitate cât aici față de un fenomen social ce ar trebui sprijinit nu există niciunde în țară. Știți foarte bine cum s-a întâmplat. Pe perioada când am dat bani publici s-a reușit imediat promovarea din Liga 2 în Liga 1 și apoi, chiar dacă au fost și scăderi, și retrogradare, și revenire, mai mult s-a stat în Liga 1 decât în Liga 2. Până una-alta, în acea perioadă s-a consemnat o nouă victorie împotriva lui Dinamo și am stat prezenți acolo unde lumea știe totuși de tine, cu speranța că vom ajunge din nou în topul fotbalului românesc, între primele echipe. Asta mi-am dorit și pentru asta am acționat și am acționat într-un model despre care toată lumea a spus că este perfect legal (…) la Timișoara s-a considerat însă că este ilegal. Jucam cu echipe care aveau scris pe tricouri «Primăria Voluntari», «Primăria Chiajna», «Primăria Iași» și așa mai departe și pot să înțeleg ce era în sufletul fotbaliștilor noștri, să știe că ei n-au salariile luate, pentru că PMT nu dă niciun ban, pentru că în momentul în care Curtea de Conturi a spus că nu e legală finanțarea, am oprit instantaneu finanțarea”, a declarat, marți, edilul.
Primăria Timișoara a finanțat echipa de fotbal timp de aproape trei ani, până în momentul în care Curtea de Conturi a decis că alocarea acestor bani este ilegală.
„M-am zbătut de atunci, de la jumătatea anului 2015, pentru că finanțarea a fost jumătate de an în 2012, 2013, 2014 și foarte puțin din 2015. M-am zbătut cât am putut să conving oameni cu bani să vină la Timișoara, să susțină această echipă. Ne-am descurcat onorabil și am ajuns să fim pe primul loc vreo 7 etape, cu finanțare numai eu știu cum obținută. Am reușit să fim prima echipă care învinge CFR Cluj, campioană la acea vreme. Am reușit să batem pe Dinamo la București”, rememorează primarul.
Totul s-a stricat din momentul în care Fiscul a luat, în contul datoriei clubului, suma de 720.000 de euro, drepturile de televiziune.
„Numai nouă ni s-au luat, nicio echipă din fotbalul românesc n-a pățit așa ceva, deși aveau datorii la stat mai mari decât noi. Această echipă care, să nu uităm, este echipa comunității. Dar din comunitate m-am zbătut mai ales eu și au răspuns foarte puțini oameni, mai ales unii care, dintr-o anumită prietenie sau dintr-un respect pentru mine, au făcut-o, după cum ei înșiși au declarat mereu. Nu s-a putut face față în aceste condiții”, mai spune Robu.
Edilul le dă peste nas, din nou, celor care susțin că ACS Poli n-a fost decât o „jucărie” la care nu a vrut să renunțe. Acum, când echipa este în groapă, Robu spune că tot ce a făcut a fost pentru oraș, care însă n-a răspuns pe măsura eforturilor depuse de acesta:
„Pe mine mă doare sufletul. Nu pentru mine, că n-a fost nimic personal aici, nu e vorba despre un proiect personal al meu, unii au personalizat-o, pentru că ei nu pot să nutrească sentimente pozitive, ei trăiesc ura. Niciodată nu a fost ceva personal, a fost încă o răspundere asumată de dragul acestui oraș și de dragul unei tradiții frumoase (…) Retrogradează nu echipa lui Robu, să nu uite toți «haterii», ci retrogradează echipa, care este ONG, cu CLT, nu cu Robu, cu CJT, nu cu Robu, cu UPT, nu cu Robu. Robu nu e prezent niciunde în poziție decizională și n-a fost nicio clipă. Atâta tot că Robu s-a zbătut în toți acești ani pentru a da o șansă fotbalului timișorean”.
Ce urmează acum? Edilul-șef a decis să se spele pe mâini de acest proiect.
„Eu mi-am făcut datoria față de oraș, mi-am făcut mult peste ce însemna datoria. În definitiv, puteam să spun și eu ca alții în 2012 «dacă orașul nu vrea fotbal, nu investește nimeni în fotbal, care e problema, eu mă ocup de altceva». Nu am făcut așa, ci am pus suflet în toate și m-am zbătut la maximum să dau șanse până în ultimul moment (…) După ce se încheie campionatul o să vedem, dar vreau să fie clar. Voi avea cu totul alte preocupări decât să strâng bani pentru fotbal, indiferent despre ce fotbal (…) Eu am făcut o muncă pentru oraș, nu am făcut o muncă pentru mine”, a conchis primarul Timișoarei.
Primăria Timișoara are de recuperat de la ACS Poli în jur de 25 de milioane de lei. Este o parte din cele 35 de milioane de lei despre care Curtea de Conturi a decis, în vara lui 2015, că au fost alocate ilegal către ACS Poli Timișoara, BC Timișoara, HC Politehnica și Timișoara Saracens. PMT a contestat raportul Camerei de Conturi Timiș, atât la Comisia de Soluționare a Contestațiilor, cât și în instanță, și a pierdut în ambele situații. În octombrie 2017, Curtea de Apel a respins „recursul formulat de reclamanții recurenți Municipiul Timișoara Prin Primar, Primarul Municipiului Timișoara, Consiliul Local Al Municipiului Timișoara, Robu Nicolae, împotriva sentinței civile nr.2/05.01.2017 pronunțată de Tribunalul Timiș în dosar nr.1661/30/2016 în contradictoriu cu pârâții intimați Curtea de Conturi – Camera de Conturi a Județului Timiș, Curtea de Conturi a României. Ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată. Definitivă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!