Robu e supărat și s-a decis să prezinte realitatea despre proiectul ACS Poli și despre modul de finanțare al acestuia. Conform primarului, „tot felul de locali și naționali intoxică opinia publică în privința finanțării echipei Poli”. În aceste condiții el face numeroase precizări, reunite în 11 puncte.
„Proiectul ACS Poli a fost inițiat de mine în 2012, având, de-atunci, în prezent și în viitor toată susținerea mea, desigur, în limitele legii. Echipa a evoluat în acest răstimp după cum urmează: Două ediții în Liga 2: 2012/2013 și 2014/2015; Trei ediții și acum urmează a patra în Liga 1”, spun primele două puncte din postarea edilului.
Desigur, cea mai importantă supărare a lui Robu se leagă de finanțarea echipei, de faptul că în presă au apărut diferite comentarii cum că finanțarea echipei ar fi fost stopată. Șeful Municipalității timișorene spune că el este singurul care s-a chinuit să aducă bani la club, primăria nu mai dă bani din 2015 din cauza Curții de Conturi, dar nu vorbește despre banii din televizări, care au reprezentat, de fapt, cea mai mare parte a sumelor care au asigurat viața formației.
„În tot acest răstimp, m-am zbătut aproape de unul singur să-i asigur finanțarea. Până în 2015, a fost mai simplu, o bună parte din finanțare provenind de la bugetul local al Timișoarei, în urma votului reprezentanților cetățenilor în Consiliul Local, consilierii locali. Din 2015, echipa nu a mai beneficiat de niciun ban public, urmare a «bunăvoinței» Curții de Conturi Timiș (în tot acest timp, la Voluntari, Chiajna, Iași, Târgu-Mureș etc. s-au dat bani câți s-a dorit, fără nicio problemă!). Anul trecut, clubul a avut o mulțime de plăți scadente din categoria celor care, neefectuate la timp, ar fi condus la noi penalizări în puncte, care ar fi fost, la propriu, letale. S-au efectuat toate! Concentrarea pe plățile de la punctul 4 a condus la cumularea unei datorii importante la stat, singura datorie pe care clubul o mai are astăzi”, mai susține Nicolae Robu.
Deși toată lumea, probabil chiar și noii sosiți la echipă, se aștepta ca odată schimbată și clarificată legislația în domeniul finanțării structurilor sportive din bani publici să curgă banii spre club. Robu subliniază că juriștii primăriei consideră că banii nu pot fi folosiți pentru plata datoriilor la stat. El insistă că nu s-a pus problema unei opriri a finanțării de la bugetul local, ci că, de fapt, nu s-a reluat ceea ce e oprit deja de mult!
„În condițiile existenței datoriei către stat menționate, juriștii din Primărie consideră că nu este permisă de lege finanțarea de la bugetul local, chiar dacă ea ar fi folosită exclusiv pentru susținerea activității sportive (evident: spre înainte) și nu pentru plata datoriei. Pentru că legea nu este clară în acest sens (Legea 69 din 2000), am solicitat să se ceară lămuriri din partea Ministerului Finanțelor Publice. Așadar, nu s-a oprit nicio finanțare la ACS Poli, atât doar că încă nu s-a reluat finanțarea deja oprită de mult, din 2015!”, conform lui Nicolae Robu.
Edilul Timișoarei se referă în final și la banii care asigură de fapt viața echipei, cei veniți din drepturile de televizare, insistând că salariile încă restante de la echipă, din sezonul precedent vor fi astfel plătite. În concluzie, toată echipa actuală nu trebuie să aibă griji, doar să se antreneze, dacă tot vin banii de la LPF.
„Îi asigur pe jucători, antrenori etc. că în această săptămână își vor primi salariile pe cele trei luni restante, de îndată ce LPF ne va vira banii. Îi mai asigur că mă voi zbate cel puțin la fel ca în anii precedenți pentru a atrage bani din sectorul privat și sunt convins că nivelul de finanțare de anul trecut va fi minimal atins și în acest an! Drept urmare, jucătorii și antrenorii trebuie să fie concentrați numai pe pregătire și pe obținerea de puncte, răsplata pentru asta venind sigur! Chiar dacă, uneori, cu mici întârzieri! Fiți cu toții convinși că pentru Poli facem tot ce ne stă în putință legal!”, conform lui Robu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!