La numai 17 km, faţă de Timişoara, pe drumul de Recaş, caii şi oamenii trăiesc împreună într-o armonie perfectă. La Herghelia Izvin totul este verde, iar timpul parcă stă în loc. Iată un mod de relaxare potrivit chiar şi într-o dupăamiază toridă de vară.
Încă din 1855 în Timiş, existau depozite de cai la Pădureni, Liebling, Deta şi Orţişoara iar la Izvin erau ţinuţi armăsarii armatei austro-ungare. În 1967 au fost mutaţi caii de la Pădureni, la Izvin şi de atunci aici a funcţionat herghelia. În prezent herghelia este printre cele mai mari din ţară şi include manejul de pe Calea Lugojului din Timişoara.
Aici se cresc caii din rasa Nonius, Ardenez şi Pur-sânge englezesc. Izvinul înseamnă pentru turişti o oază de liniste, pentru că singurele zgomote sunt cele făcute de îngrijitori, de galopul sau nechezatul cailor. Herghelia este deschisă publicului zilnic de luni până sâmbătă, în afara intervalului orar 12-15, iar duminica, numai în cursul dimineţii.
Pentru grupurile organizate, programările se pot face la numărul de telefon 0256-332605 . “Vin deseori cu autocarele, turiştii, să vadă caii. Se minunează, cea mai apropiată herghelie, cea de la Mezohegyes, se află la 80 de km, dar e peste graniţă”, spune Ioan Staţie, şeful Hergheliei Izvin. Vizionarea cailor este gratuită, dar cei care vor să practice echitaţia, trebuie să ştie că aici se organizează şi cursuri în acest sens. Ora de călărie cu instructor, pentru copii şi adulţi costă 50 de lei, iar plimbările în şa, adresate celor mai avansaţi, 70 de lei ora.
Herghelia Izvin – oaza de relaxare
Creştinii privesc calul ca simbol al curajului, generozităţii şi a desfăşurării rapide a vieţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!