Vizita a cuprins două oraşe Wurzburg şi Ulm. La Wurzburg, şvabii plecaţi cu mulţi ani în urmă în Germania le-au pregătit musafirilor lor vizite la palat, la bisericile si muzeele din oraş. Un popas emoţionant a fost la Muzeul Şvabilor, un edificiu realizat în totalitate din fonduri personale ale şvabilor plecaţi din România.
Aici, vizitatorii au putut observa minunate papuşi îmbrăcate în costume populare nemţeşti speficice tuturor localităţilor unde au existat comunităţi de etnie germană. Muzeul cuprinde camere specifice acestei etnii, unde vizitatorii simt că se întorc în trecut şi că participă la momentele care sunt redate în aceste odăi.
O alta expoziţie a fost cu machete unde se putea observa arhitectura unui sat şvăbesc. De asemenea, membrii fanfarei s-au emoţionat văzând o hartă mai specială, unde în dreptul fiecărei localităţi era desenată câte o biserică, regăsind astfel biserica romano – catolică din Recaş. Seara a fost organizat un bal, la care au fost preparate mâncăruri româneşti gatite de femei şvabe care odinioară au locuit aici în ţară, amintindu-şi de vremurile îndepărtate. Petrecerea a fost înfrumuseţată prin muzică bună specifică şvabilor din România.
Următoarea întâlnire emoţionantă a fost la Ulm. Manifestarea a început cu un marş ce a plecat din centrul oraşului şi a cuprins mai multe străzi, timp în care sute de tineri au defilat în costume populare şvăbeşti. Un moment emoţionant a constat în transpunerea călătoriei şvabilor pe Dunăre spre Germania în secolul al XVIII-lea. Seara, grupul „Banater Rosmarine” din Timişoara a prezentat o serie de dansuri specifice svabilor din Banat în care au interpretat momentul „logodnei”, foarte apreciat de toţi cei prezenţi. Recăşenii plecaţi în Germania au avut prilejul să se revadă şi să-şi aducă aminte cu drag şi nostalgie de trecut.
Citiți principiile noastre de moderare aici!