Dorul i-a măcinat de mult timp şi sufletul nu i-a lăsat în pace până nu au organizat o excursie spre pământul de care îi leagă sângele. Primul popas din satul natal a fost la biserica romano-catolică, unde cei plecaţi acasă cu zeci de ani în urmă au participat la diverse evenimente, s-au căsătorit, şi-au botezat copii sau au fost părtaşi la diferite sărbători ale comunităţii.
Când au coborât din autocar, ochii li s-au umezit imediat. Au privit spre turnul bisericii, şi apoi au închis ochii pentru câteva secunde pentru a le rămâne pe vecie întipărită frumuseţea turnurilor în minte.
Chiar dacă anii şi-au pus amprenta pe fizic, sufletul le-a rămas tot cald. Le-a fost dor de toate şi de toţi, colegi de muncă, vecini dragi, prieteni fideli, de aerul de aici, de mirosul de mâncare bună, de gustul legumelor şi a fructelor de aici, de amabilitatea locuitorilor.
Plecaţi de mulţi ani din Recaş, etnicii germani au venit să-şi revadă colegii de muncă, vecinii şi prietenii. Cu glas bucuros, dar mai ales emoţionat îşi dădeau unii cu alţii mâna în semn de salut şi îşi întrebau numele. Au povestit, au depănat amintiri frumoase din vremurile de demult.
După regăsire au intrat în biserică, unde preotul Anton Butnaru a oficiat o liturghie în limba germană. Au cântat şi s-au rugat, au făcut fotografii pentru a le arăta rudelor rămase în Germania lăcaşul lor de rugăciune din trecut. După liturghie, foştii recăşeni s-au plimbat pe străzile oraşului în care au locuit.
Următorul popas al grupului a fost la Cramele Recaş, unde au fost întâmpinaţi de de gustul inconfundabil al vinului local.
A doua zi, etnicii germani au fost întâmpinaţi cu multă emoţie de Veronica Andruseac, la Muzeul de Istorie. Aici, au găsit un pridvor minunat, acoperit de viţă de vie. Muzeul cu secţiunile sale de etnografie, antropologie culturală şi sport i-a încântat pe musafiri. Unii s-au regăsit în fotografii, ceea ce i-a bucurat enorm.
După această emoţionantă vizită la muzeu, musafirii noştri au fost invitaţi la masă de către Primăria Recaş. Aici, reprezentantul Asociaţiei foştilor recăşeni din Germania, Erwin Leretter a luat cuvântul alături de primarul localităţii, Marinel Paşca. De asemenea, au fost aduse mulţumiri câtorva persoane de etnie germană care îngrijesc permanent cimitirul nemţesc şi au ajutat la renovarea gardului.
Toţi cei prezenţi au simţit un sentiment puternic pentru locul naşterii lor, la Recaş şi nu au uitat că atunci când sufletul omului se înalţă cu adevărat, se naşte o apropiere cerească între oameni, oricare ar fi depărtarea dintre ei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!