Primăria Comunei Diosig, judeţul Bihor în parteneriat cu Primăria oraşului Recaş şi biblioteca şcolii cu clasele I-VIII Diosig derulează în perioada 23 mai – 23 august 2012 proiectul “Valoare, Istorie, Tradiţie impreuna e-cultura!“, finanţat prin programul eCULTURA, în cadrul Proiectului Economia Bazată pe Cunoaştere implementat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale cu finanţare din partea Băncii Mondiale şi a Guvernului României. Proiectul este dedicat scoaterii din anonimat a culturii locale, conştientizării, conservării şi promovării valorilor tradiţionale cu ajutorul noilor tehnologii.
Proiectul realizat în parteneriat între comuna Diosig din judeţul Bihor şi oraşul Recaş, are ca scop promovarea potenţialului şi valorilor culturale a comunităţilor implicate, cu accent pe specificul local, respectiv producţia de vin autohton.
Proiectul “Valoare, Istorie, Traditie împreună e-cultura!“ vizează organizarea de activităţi cu rol de dezvoltare a culturii locale la nivelul comunităţilor implicate: activităţi tematice cu elevii şcolilor din comunităţile partenere ( cerc de cunoaştere “Viticultura: trecut, prezent şi viitor”, concurs de etichete pentru viticultorii din comunităţile partenere, sesiuni de documentare şi deprindere tehnici de căutare de tip catalog de bibliotecă, sesiuni de instruire în design digital şi aplicaţia power) point , Program de alfabetizare digitala pentru 40 de persoane provenind din grupul tinta- curs Operator procesare text si imagine cu certificare CNFPA, Schimburi de experienta intre parteneri, Seminar tematic pentru grupul tinta privind accesarea de fonduri si modalitati de tratare a culturilor de vita de vie, Realizare miniistografie pentru comunitatile partenere, Dotarea cu echipamente a bibliotecilor din comunitatile partenere.
Participantii la aceste activităţi vor dobandi abilitaşi si cunoştinţe în: procesare text şi imagine cu certificare CNFPA , accesare fonduri pentru cultură de viţă de vie, utilizare servicii noi în biblioteci, promovare a meştesugurilor, tradiţiilor, obiceiurilor şi culturii locale, comunicare şi transfer de resurse, tratare bio a bolilor viţei de vie.
Despre Proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere
Economia Bazată pe Cunoaştere este un proiect strategic de pionierat pentru societatea cunoaşterii din România, conceput şi derulat de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi finanţat de Banca Mondială şi de Guvernul României.
Prin acest program, MCSI a dotat 255 de comunităţi din România dezavantajate din punct de vedere al cunoaşterii şi accesului la informaţie cu infrastructura TIC şi acces la Internet de mare viteză. În fiecare comunitate inclusă în acest exerciţiu inovativ a fost dezvoltată o Reţea Electronică a Comunităţii Locale, ce comprimă 4 noduri de importanţă publică locală: Primăria, Şcoala, Biblioteca şi PAPI (Punct de Acces Public la Infomaţie).
Beneficiarii direcţi ai societăţii cunoaşterii reprezintă 1.8 mil locuitori, 20% din populaţia din mediul rural, 8% din populaţia României. Economia Bazată pe Cunoaştere şi-a propus să transforme această categorie vulnerabilă a populaţiei în adevărate surse de educaţie şi informaţie, prin transfer de cunoaştere şi diseminare de bune practici atât la nivel naţional, cât şi internaţional.
Citiți principiile noastre de moderare aici!