Foraj s-a făcut deja şi la Ianova, urmând ca şi aici să înceapă lucrările la reţea. Bani sunt aşteptaţi de la Consiliul Judeţean Timiş, urmând ca de la bugetul local să se contribuie cu 25% din sume. Cu canalizarea situaţia este critică, ne-a precizat primarul Ilie Golubov. De fapt e simplă, căci nu este pe nicăieri! A fost depus un proiect integrat, în speranţa că vor fi obţinuţi 2,5 milioane de euro, fonduri europene. Solicitarea a întrunit punctajul necesar, dar nu a prins rând la finanţare. Am mai amintit despre dezastrul de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, unde foarte puţine proiecte din sutele calificate au primit banii solicitaţi… Aşa şi cu acest integrat, ce prevedesa o creşă, extindere la apă, demararea lucrărilor la canalizare, continuarea cu asfaltarea. Oricum se va continua, măcar din fonduri proprii, căci canalizarea trebuie făcută, susţine ferm primarul Ilie Golubov. O idee este şi cea de a trece apa la operatorul regional Aquatim, cu acesta urmând să fie continuate şi lucrările la canalizare.
O problemă a apărut după refacerea drumului european. A fost supraînălţat, unele podeţe au dispărut, astfel că au apărut problemele cu inundaţiile. A fost nevoie de investiţii pentru a se rezolva problema. Noroc că sunt venituri destul de consistente în visteria comunei. Sunt mai mulţi operatori economici importanţi, printre care o fabrică de conserve de peşte, iar mai mulţi vor fi pe platforma industrială aflată acum în plină amenajare la nord de comună. În acelaşi timp se dezvoltă şi noi cartiere de locuinţe, în locuri ferite de asaltul reindustrializării. În Remetea Mare şi Ianova peste 20% din populaţie este cu acte de oraş. Ideal ar fi ca locuitorii respectivi, mai ales cei care stau acolo permanent, să-şi facă şi mutaţia. Ar fi mult mai uşor luaţi în calcul la proiectele de dezvoltare urbanistică şi edilitar-gospodăreşti. A fost aprobat şi un plan urbanistic zonal pe Ianova, ceea ce înseamnă 130 de parcele de teren. Practic, este vorba de un nou cartier. Prioritate vor avea tinerii căsătoriţi, însă ce rămâne va fi scos la licitaţie pentru cine doreşte.
În ceea ce priveşte drumurile, asfaltat este doar cel spre Ianova. Celelalte sunt cu piatră, dar sunt întreţinute continuu. După rezolvarea problemelor cu extinderea reţelei de apă şi introducerea canalizării este posibil să se înceapă asfaltarea. Se beneficiază de gaz metan, ceea ce reprezintă o facilitate mai ales pentru instituţiile publice. O centrală termică pe gaz funcţionează şi la şcoala cu clasele I-VIII din centrul de comună. Este o unitate de învăţământ îngrijită, deşi pe raza comunei nu sunt decât 250 de elevi, cu tot cu copiii de grădiniţă. Unii din ciclul primar învaţă la Ianova, acolo unde fucţionează o şcoală cu clasele I-IV. Aici încălzirea se face cu o centrală pe bază de lemne, căci lucrările pentru extinderea reţelei de gaz costă enorm. Lemnele sunt luate din pădurea proprie a primăriei, una de 270 ha. Copiii mai mari vin la şcoală cu autobuzul zonal, fiindu-le subvenţionat transportul. Se stă bine şi la biserici, căci sunt două ortodoxe, una catolică, dar şi câteva neoprotestante
Citiți principiile noastre de moderare aici!