1.000 de harghiteni trebuiau să ajungă duminică dimineața la Marșul Secuilor împotriva propunerii de regionalizare administrativă a României, care are loc în localitatea Chichiş, județul Covasna.
Trenul care trebuia să transporte cei 1.000 de oameni a avut probleme încă de la pornire, în localitatea Izvoru Mureșului, garnitura oprindu-se la doar doi metri după ce a plecat și nu a mai putut fi pus în funcțiune.
„Trenul a pornit la 07:30 din staţia Izvoru Mureşului, a mers doi metri şi s-a oprit. S-a stricat, nu porneşte pur şi simplu, au încercat de mai multe ori să facă ceva şi nu porneşte”, a declarat Bors Bela, vicepreşedintele Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR.
Reprezentanții companiei feroviare private Regiotrans, de la care a fost închiriată garnitura, au declarat că urmează să trimită altă garnitură pentru a-i duce pe harghiteni la destinație, în aproximativ două ore și jumătate, dar oamenii au fost profund nemulțumiți. Astfel, oamenii vor ajunge la manifestație după ora 14:00, cu doar o oră înainte de finalul acesteia.
„Atunci ajungem la Chichiş după ora 14:00, cine ştie, la finele evenimentului aşa că acum avem 1.000 de oameni, numai în Miercurea Ciuc sunt 400 de persoane, care aşteaptă pe peroane şi trenul nu vine şi nici nu ştiu ce le putem spune, cum să le explicăm. Cei de la Regiostrans au spus că trimit o altă locomotivă peste două ore şi jumătate, numai că noi trebuia să fim la Chichiş la ora 10:30, nu la ora două sau ştiu eu când”, a mai declarat Bors Bela.
Cum nu a fost prevăzut nici un plan de urgență, oamenii au încercat să meargă cu mașinile personale. Mai mult, UDMR și Consiliul Național Secuiesc nu pot sancționa financiar compania feroviară deoarece facutra a fost deja plătită.
În acest tren urma să călătorească și deputatul Korodi Attila, europarlamentarul UDMR Sogor Csaba, senatorul Tanczos Barna şi preşedintele Organizaţiei Teritoriale Ciuc a UDMR, Borboly Csaba. Până la urmă, aceștia au plecat cu mașinile personale.
„E de prost gust şi de ultimă speţă să invoci, în ultimul moment, o problemă tehnică numai de dragul ca aproximativ 1.200 de oameni să nu ajungă, aşa ceva nu s-a mai pomenit. Asta arată de ce este nevoie pentru zone importante din România de o descentralizare şi de o democraţie adevărată. Asta este o mânărie a siguranţei de stat şi nimic altceva”, a declarat deputatul Koroda Attila.
Evenimentul a început la ora 11:00, cu slujbe ecumenice, iar marşul propriu-zis a început la ora 12:00 şi se va desfăşura de-a lungul DN 11, manifestanţii pornind din 14 locuri şi urmând să formeze, la finalul marşului, un lanţ viu pe o distanţă de 54 de kilometri, între localităţile Chichiş, aflată la graniţa cu judeţul Braşov, şi Breţcu, la ieşirea către Bacău.
Citiți principiile noastre de moderare aici!