Această zi reprezintă un omagiu adus muncitorilor şi mişcărilor muncitoreşti din întreaga lume pentru lupta lor istorică în vederea obţinerii unor drepturi sociale şi economice. Ziua de 1 mai a fost declarată Ziua Internațională a Muncii în anul 1889, în memoria victimelor grevei generale din Chicago. Decizia a fost luată după ce în 1886, la trei zile după protestele muncitorilor din Chicago, au avut loc mai multe incidente violente.
Atunci, câțiva protestatari au fost împușcați și mulți alții au fost răniți. Evenimentele au escaladat şi numărul victimelor a crescut. Ca urmare a manifestațiilor din acel an de pe 1 mai, muncitorii au obţinut scăderea timpului de lucru al unei zile la opt ore, fără scăderea salariului.
SUA şi Canada marchează Ziua Muncii în prima zi din luna septembrie, scrie Agrepres. După greva Pullman din 1894, preşedintele Grover Cleveland a mutat oficial marcarea zilei muncii pentru prima zi de luni a lunii septembrie, rupând în mod intenţionat legăturile cu sărbătoarea internaţională a muncitorilor de teama constituirii unui sprijin pentru comunism şi alte cauze radicale. Alte ţări, precum Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi Republica Irlanda dedică prima zi de luni din luna mai acestei zile. În Australia, fiecare stat are o zi a muncii pe care o sărbătorește în prima sau în a doua zi de luni a lunilor martie, mai sau octombrie. Noua Zeelandă marchează Ziua Muncii în cea de-a patra zi de luni din octombrie.
În România, ziua de 1 Mai a fost sărbătorită pentru prima dată de către mișcarea socialistă în 1890 și a fost numită „Ziua Solidarităţii Oamenilor Muncii“. Autoritățile comuniste din blocul socialist au transformat sărbătoarea într-o acţiune propagandistică. Au apărut şi celebrele mitinguri la care oamenii erau scoşi din fabrici şi duşi pe principalele bulevarde ale oraşelor pentru a ridica în slăvi regimul.
Astăzi, evenimentul este marcat prin concerte, ieşiri la iarbă verde sau diverse activităţi festive. Mulți aleg ca destinație și litoralul. În România este zi liberă legală.
Trimite articolul
XPARODIE ! “ZIUA MUNCII SARBATORITA PRIN NEMUNCA. “
-
e sarbatorita de cei care muncesc in restul anului, cu siguranta cei 1% bogati ai lumii care au incasat 82% din toti banii produsi in 2023 nu sarbatoresc ziua muncii, ei probabil si-ar dori revenirea la ziua de munca de minim 12 ore dar de preferinta 14 sau si mai bine 16 ore, sa nu existe concedii nici de odihna nici medicale, sa poata sa angajeze copii in fabrici pe salarii de pufuleti, sa nu existe dreptul la educatie, sa nu existe contributii sociale din partea lor…
dar tu esti foarte inteligent si foarte spiritual. atat ca nu intelegi nimic despre nimic. cei 1% de care scriam mai sus de indivizi ca tine au nevoie, care nu citesc articolul ca sa inteleaga despre ce e vorba sau si daca-l citesc tot nu pricep. Vad ca si tu la 10:15 AM te rupi cu munca, nu altceva. Probabil munca de propaganda a celor 1%…
-
Daaaa, ăia 1% sunt de vină pentru tot: și pentru lenea românului care nu aruncă o hârtie la coș ci pe trotuar, sunt de vină și pentru că tu fumezi, sau pentru că Vasile din Vaslui stă tot timpul la păcănele, sau că fiul lui chiulește de la școală, sau că se ascultă manele, sau că plouă când vrei să mergi tu la ștrand. Și mai zici de alții că sunt spirituali sau că dezinformează, dar tu zici cu mânie proletară doar despre “bogații capitaliști”, nu zici absolut nimic despre chinezi sau ruși, unde chestiile de care zici chiar se întâmplă (uigurii, de exemplu?). În plus, ești tare “umil” și “de partea muncitorilor”, când îl verifici la ce oră își ia omul 5 minute pauză și postează un comentariu. Hai, mai bine, să încercăm să muncim ceva, că nu te-ar fi oprit niciun “capitalist bogat” să te faci doctor în loc să te faci postac. Dar acolo era mai mult de mers la școală, așa-i? 😀 De aia ai preferat calea asta, unde trebuie doar sa scrii zeci de comentarii anti-occidentale (mai mult sau mai puțin mascate) zilnic…
-
nu, nu (doar) aia 1% sunt de vina. de vina sunt (si) cei ca tine. tu prin comentarii antioccidentale intelegi comentariile mele anti prostia occidentala? uite, mie imi place occidentul de pana in 1980, ala era rau si asta e cel bun? ia vezi tu cresterea salariilor si cresterea productivitatii pana in ’80 si dupa. De ce productivitatea a continuat sa creasca fix in acelasi ritm ca pana atunci insa salariile s-au “blocat”?
nu ma intereseaza uigurii, ma intereseaza mizeria de pact pe migratie din ue. nu ma intereseaza rusii, ma intereseaza cand ne da uie banii pentru ucraineni.
daca n-ai fi fost la scoala degeaba… ai fi avut o sansa sa intelegi ce zic eu; pentru ca era o vorba: “cu prostul nescolarizat te lupti putin si-ai castigat; dar duci o lupta colosala cu prostul care are scoala”.-
Poate la voi, la dezinformare rusească, nu au mai crescut salariile din anii ’80 😀 Ați rămas cu aceleași salarii sovietice? Dar de fapt și tacticile sunt aceleași, numai mutate în online. Scrieți muuuuuulte aberații, in speranța că unii vă vor crede. Iar când cineva nu e de acord, îi înjurați, ii faceți prosti, și ignorați orice urmă de dovadă, cum ar fi statisticile nivelului de trai (asta pentru cine e atât de… uituc încât nu mai știe cât a evoluat totul înspre bine din 1980 încoace). Ce stil penibil haurist 🙂
-
Germania: creștere de 39 de procente la productivitate între 1991-2016, respectiv creștere de 28 de procente la salariul mediu în aceeași perioadă. Despre ce “blocaj” vorbim?
-
ia si studiaza: “Decoupling of wages from productivity”
“scoala romaneasca scoate tampiti” – basescu.
-
si inca ceva:
daca tu nu faci diferenta intre salariul mediu si salariul median… e clar de ce ai ales un exemplu atat de prost precum germania. poate ii intrebi pe nemti sa-ti explice de ce e o gampenie ce ai luat tu drept “statistica”.
far hei, tu pe post de nickname iti inchipui ca ma jignesti pe mine cu “neimportantule”. cam cat de prost poate sa fie cineva care face asta? foarte.
-
-
-