În 18 aprilie 2016, 57 de deputaţi şi senatori ai PNL au inițiat propunerea legislativă privind sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenţei Naţionale a României, prezentate în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat la 22 decembrie 2016 şi de Camera Deputaţilor la 9 iunie 2021. Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea nr.189/2021 privind sărbătorirea zilei de 10 mai ca Ziua Independenţei Naţionale a României.
„Restabilirea adevărului istoric şi reluarea tradiţiei istorice din anii 1866-1947, când era sărbătorită ziua de 10 mai drept Zi Naţională a României, reprezintă unul dintre cele mai importante motive. În toată această perioadă, ziua de 10 mai a fost sărbătorită până când regimul comunist a denaturat faptul istoric şi a anulat această celebrare, instaurând ulterior 23 august drept zi naţională”, se arăta în expunerea de motive.
Parlamentul, Preşedinţia României, Guvernul, celelalte autorităţi publice centrale, precum şi autorităţile administraţiei publice locale vor organiza manifestări cultural-artistice, cu ocazia sărbătoririi acestei zile. Fondurile necesare pentru organizarea manifestărilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 10 mai pot fi asigurate din bugetele locale sau din bugetele autorităţilor publice centrale, precum şi ale instituţiilor publice, în limita alocaţiilor bugetare aprobate.
De asemenea, ceremonii militare și religioase de depuneri de coroane și jerbe de flori vor avea loc în colaborare cu autoritățile locale, în municipiile reședință de județ și localitățile din țară unde sunt monumente dedicate evenimentului.
Independenţa de stat
Proclamarea independenţei de stat a reprezentat încununarea eforturilor politice și diplomatice întreprinse în acei ani pentru emanciparea României de sub suzeranitatea otomană.
La 10 mai 1877, moțiunea adoptată de Adunarea Deputaților și Senat a devenit lege prin promulgarea ei de domnitorul Carol I, consfințind în mod oficial apariția noului stat independent.
Astfel, independenţa proclamată a fost consacrată şi apărată pe câmpul de luptă, prin eroismul și sacrificiile armatei române. În perioada aprilie 1877 – februarie 1878, armata a contribuit decisiv la războiul purtat împotriva Imperiului Otoman. Prin semnarea Tratatului de la Berlin, în iulie 1878, independența de stat a României a fost recunoscută oficial, consolidând astfel drumul spre făurirea și desăvârșirea statului unitar român și evoluția spre modernizare a țării noastre.
Pe lângă aceasta, ziua de 10 mai are semnificații multiple. Mai exact, în 10 mai 1881, România a fost proclamată Regat, cunoscând ulterior, timp de mai bine de jumătate de deceniu, o perioadă de prosperitate şi de progres economic şi social. În 10 mai 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurământ în faţa Parlamentului Principatelor Unite. În 10 mai 1877, Senatul proclama Independenţa statului român, când conducătorul statului român de la acea vreme, principele Carol I, a semnat proclamaţia „Independenţa absolută a României”, conferindu-i astfel putere de lege. Cu o zi înainte, actul fusese citit în Parlament, de Mihail Kogălniceanu şi votată de reprezentanţii celor două Camere.
Trimite articolul
Xindependenta? hahahahhahahahahhahahahahahahhaa