În cadrul activității sale de supraveghere a pieței, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a realizat o serie de verificări a modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valuta, precum și dacă elementele prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile consumatorilor.
Până în acest moment, au fost verificate 11 operatorii economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, la care ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75 % dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.
„Dacă fie și unui singur consumator i-a fost dată întreaga viață peste cap, ca urmare a dorinței acestuia de a-i fi mai bine, suntem obligați să îi fim alături. În cazul de față, este vorba despre un număr foarte mare de consumatori ce au devenit peste noapte susținători ai unui întreg sistem bancar și mai puțin ai lor înșiși. Să realizezi că, la jumătatea contractului de împrumut, nu ai făcut altceva decât să plătești dobânzi și foarte puțin din credit, este o povară mare pe umerii debitorilor.
Dacă lucrurile ar fi fost echilibrate, într-un mod rational și în favoarea consumatorilor, probabil multe familii, astăzi, nu ar mai trăi o dramă financiară. Sub aceste aspecte, astăzi sancționate de către Autoritatea noastră, par să se ascundă și interese de grup, și o atitudine cartelară. Vom transmite și Consiliului Concurenței cele constatate de către colegii noștri pentru a face și dânsii o analiză a întregii situații. Dacă există sedii elegante, cămătăria poate avea alt nume”, spune Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.
Acesta va emite, în perioada imediat următoare, ordine de încetare a practicilor respective. Mai mult, președintele anunță că este pregătit de o luptă în instanță pentru „miile de consumatori astăzi îngenuncheați de povara ratelor”.
ANPC a anunțat cei 11 operatori economici amendați:
- ING Bank
- First Bank
- Credite Europe Bank
- OTP Bank
- Alpha Bank
- BancaTransilvania
- Raiffeisen Bank
- BCR
- Patria Bank
- Unicredit Bank
- BRD Groupe Societe Generale.
Grafice noi de rambursare
Astfel, pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă cele 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.
Aplicând această măsură, consumatorii medii pot beneficia de egalitatea dintre părțile contractului, dar se și asigură echilibrul contractual, astfel încât consumatorii să ia o decizie de tranzacționare în cunoștință de cauză și de a anticipa orice cost sau metoda de calcul înșelător.
Acțiunea de control este în desfășurare.
Trimite articolul
XDar vai, nu pot sa cred, fac bancile straine asa ceva? Mai sa fie, si eu care credeam ca bancile se framanta cum sa-mi imi indeplinesc eu mai bine visurile. De dobanda la depoztie nu e cazul sa zic nimic. Plus ca finanteaza la greu afacerile romanesti, iar daca o fac, e o dobanda “competitiva”, numa’ bine poti concüra cu firmele straine ce se finanteaza la dobanzi infinit mai mici de-acas’ . Pentru ca “riscul de tzara”… dat de agentiile de rating. ale lor.
Cartel? Nuuuu, n-are cum, e concürenta, piata libera, alea alea.
si ce amenda mare… sper sa o conteste si sa castige, pentru ca … de ce nu?
ps: cu smecherii din rca si pretenii de la asf cum a ramas, “fraierul plateste”, da?
#🤪
-
Care banci straine? Sunt entitati romanesti, BT chiar foarte romaneasca si prin management.
-
toate firmele din romania sunt “entitati romanesti” 😂🤣😂🤣 Cine zici ca-s actionarii(!) la bt?
auzi la el, “management”🤣😂🤣… care-s de capu’ lor, fac ce vrea muschii lor 🤣😂🤣 romanesti 🤪
pai zic sa le premiem pe bancile astea care mai de care mai romaneasca, merita! in special aia cu directoru’ “van Românul” de la protestele maidan-gen. aia a mai incasat si in justitie ceva condamnari faine pentru clauze abuzive. Da’ io cred ca pe nedrept, ei nu fac abuzuri, altfel de ce s-ar fi chinuit in fel si chip sa amane verdictul!? Care din ele zici ca s-a bucürat de legea darii in plata? dar de introducerea ircc? bun bun bun. trupluplusbun.
ps: Ma bucür ca esti fericit, te invidiez pentru asta🤪
#🤪
-
-
Tu crezi ca au primit ordin sa lucreze ilegal? Smecheria a fost facuta de romani sa maximizeze profitul si sa isi ia bonusul managerii locali. Amenzile astea sunt simbolice, ar trebui amenda din cifra de afaceri si sa recalculeze la pagubiti creditul.
-
Eu cred ca sucürsalele din ro is de capul lor. si mai cred ca nu are nimeni a se amesteca in relatia contractuala intre o banca si clienti, au un contract semnat si cu asta basta, l-ai citit, l-ai semnat, de inteles urmeaza. iar statul sa fie dom’le minimal. io asta cred. si mai cred ca n-ai voie sa spui chiar ce crezi, ceea ce “unii” te si ajuta. din principiu, stii? plin de principii oriunde ma uit, care mai de care mai de valoare. oiropeana.
#🤪
-
O “amenda” de 550.000 la 11 banci este 50.000 pentru o banca….
Deci o “amenda” de €10.000 pentru o banca, suma este cat plateste in plus un singur client al unei banci!!!Cei da la ANPC nu fac protectiea ci isi bat joc de consumatori!
Conducerea ANPC trebuie demisa si agentia reformata in totalitate.
-
eu ti-am raspuns, da’ “s-a pierdut” raspunsul. pentru ca probabil nu era corect, si cineva te protejeaza de raspunsul meu incorect.
#🤪
-
Atunci cand termini de introdus raspunsul, apesi pe Trimite, daca nu’l vezi deloc sub preambulul “Your comment is awaiting moderation”, atunci verifica textul cu privire la cuvintele interzise. Insamna ca a fost eliminat deja din start.
-
Negative. Nü e chiar asa de simplü. üneori asteapta, da degeaba.🤣 Si üite asa comentü’ ala de ti-am dat reply ieri e ültima parte din total 3 comentüri, alelalte 2 fiind mai stüfoase totüsi🤣😂🤣 Si impreüna chiar faceaü(!) sens(zic eü…)
de ce zici ca a trebüit sa-mi schimb adresa si nümele desi nü am trecüt pe la evidenta popülatiei?
ei, nü poti chiar ce vrei, ünele idei🤣😂🤣
🦉🦉 -le nü sünt ceea ce par a fi…
-
ps: a demail.
pps
adevaru’ e ca tre’ sa cam pricep si eu cand mi se da de inteles o data de doua ori…(si o data de trei ori😜). Ce sa faci, au si oamenii interesele lor, vin io si mai “zgaltai barca”, pai se poa’? nu e frumos… “stati linistiti la locürili voastre”. -
Credeam ca interesele lor sunt conspirationismul si sovietismul.
-
-
-
Le au aplicat o amenda pe care o vor recupera tot de la clienti , iar ANPC a propus ….. ! De ce nu a propus restituirea sau scadere di credit a sumelor incasate prin aceste practici ilegale ?
Nu inteleg.
Acestea au fost conditiile de creditare tot timpul si se cunostea aspectul asta de oricine.
Si acu 20 de ani la fel faceau.
Acum ne spun ca … vai, nu e legal, i-am prins ?
Daca nu era legal ce ati facut pana acum? Ati fost complici ?
Cum se poate asa ceva, sa te faci ca descoperi o ilegalitate care era acolo de cand creditele si toata lumea credea ca e normal ?
-
Exact.
Și, la fel sunt creditele și în alte țări.
Dobânda e anuală și se aplică lunar la sold.
E logic din punct de vedere matematic de ce ponderea dobânzii e mai mare la început.
ANPC – o mare vrăjeala și acțiune populista. Graficele de rambursare au la baza o formula de calcul, care in spate are avize de la toate organismele competente/avizatoare. Plus ca un contract de credit și graficul de rambursare reprezintă o înțelegere agreata și acceptata intre părți. Deci vrăjeala ANPC este doar o mișcare de fațadă. Plus ca recomandarea lor se poate contesta in instanța de către cei care se considera neîndreptățiti.
11 banci adica toate
-
cec? “meeergeti la ceeeec”. nu ca sunt sau nu sunt de acord(fiecare face cum considera), da’ asa pare ca ne zice si anepeceul… capital romanesc.
“”Dacă există sedii elegante, cămătăria poate avea alt nume”, spune Horia Constantinescu preşedintele ANPC.”
Super.
-
Stai flexat, ca asta e asaaa, de re-impulsionarea consumului prin re-impulsionarea creditului alora care-si permit rate descrescatoare la ceva de valoare mai mica. rate egale vs rate descrescatoare, nu-i rocket science. Tu chiar crezi ca s-a trezit careva “sa-ti vrea binele”? Pai daca ti-l vrea… ai si tu grija, zic. Din 2010 bancile trebuiau sa-ti dea de ales intre cele 2,drep e, dar pt o locuinta cu credit pe 30 de ani, cati se incadrau la rate descrescatoare? mai nimeni, asadar oricum ar fi ales alalalta metoda sa se incadreze. Asta nu inseamna ca n-are si nenea ala dreptate cu camataria, da’ altfel e facuta.
Si pentru ca ȘI “toate acestea trebuiau sa poarte un nume, un singur nume”, eu le-am spus spre deosebire de Sorescu, mai simplu:
#🤪
ANPC. În sfârșit ne-am trezit! Ce faceți pentru clienții care au credite în franci elvețieni, valută, pe 30 de ani, care plătesc rate de 3-4 ori mai mari. Exemplu: anul contractarii 2008 rată 600, anul 2023 rată 2300 lei. Din pacate, pentru noi clientii când se dă o lege în favoarea noastră, trebuie să acționăm în judecată pentru punerea în aplicare. ANPC ce părere aveți? Acum când ați văzut ÎN SFÂRȘIT hoția băncilor de ce nu ați impus reechilibrarea contractului? Vreau să văd, se rezolvă ceva în favoarea clienților sau banca plătește amenda și continuă cu umilirea, furtul, și ridicarea ratelor!
-
Heralas – dar te-a obligat cineva sa iei credit in franci ??? Nu cred. Și dacă tot te vaiți, de ce nu te refinanțezi la alta banca ??? Și apropo, atunci când ai luat creditul, banca era buna, ai semnat tot, iar acum când e sa dai banii înapoi, acum banca e hoața. Ai o gândire tipic romanesca.
Si pana acum ce ati facut?????? sa oblige bancile sa treaca sumele alea in contul ratelor nu a dobanzilor
Ca actionar TLV cred ca pot sa prevad o crestere a valorii.
Acuma pe bune, desi detin putine actiuni, chiar mi-e rusine pentru ce-au facut. Nu este admisibil asa ceva.
Statul Roman din nou dovedeste ca nu face nimic!
Intrebarea este ce se intampla cu banii platiti de Romania? ANPC a propus doar ceva, dar nu se va face nimic!
Intrebarea mea este dupa 10 ani de platit rate trebuia sa am un principal ajuns la 1000lei/luna dar supriza la fiecare 3 luni el este din nou 300 de lei. Am depus plangere si la ANPC si in cadrul banci. Raspunsul este 0
-
Dacă vă explicau aia la Soviver, Șef la cutite, Măruță sau mai știu eu ce rahaturi vă uitați cum e cu finanțarea acuma nu mai erați șocați.Nu va fura banca, modul de calcul este foarte corect, iei banii altuia și îți finanțezi visele, in schimb dai dobânda și o parte din credit tu îți alegi suma și anii creditului, domnia și prostia se plătește, mai ales când esti pârlit cu aere de clasa de mijloc și fără carte.