Debitul Siretului a crescut în urma ploilor de miercuri, ajungând la peste 2000 de metri cubi/secundă. În judeţul Iaşi este stare de urgenţă. Vârful de viitură a trecut de Lespezi şi se apropie de Paşcani, unde este aşteptată în jurul orei 10.00.
Peste 12.000 de oameni au fost deja evacuaţi după ce casele lor au fost inundate. Oamenii au fost transportaţi în şcoli, cămine şi biserici. Între timp, autorităţile au înălţat diguri pe malul Siretului din peste 400.000 de saci cu nisip.
Şi probleme se vor agrava, deoarece meteorologii au prelungit codul galben pentru 18 judeţe din nordul şi estul ţării. Astfel, începând cu 1 iulie, ora 9.00 până în 2 iulie, ora 9.00 vor fi ploi însemnate cantitativ în Moldova, în nordul Dobrogei, nord-estul Munteniei, precum şi în zona Carpaţilor Orientali, iar cantităţile de apă vor continua să fie însemnate, depăşind local 20 l/mp şi izolat 40 l/mp.
Punctele critice sunt la Mirceşti şi Hălăuceşti, sunt zone cu probleme, unde autorităţile lucrează pentru a întări digurile de protecţie. În aceste zone au fost probleme şi acum doi ani, când s-au produs inundaţiile catastrofale.
Dunărea ameninţă şi ea să iasă din matcă, alimentată şi de puhoialele de pe Siret. Situaţia este critică şi în judeţul Galaţi, la confluenţa Siretului cu Dunărea. Nivelul fluviului se apropie de cota istorică.
La Şendreni, localnicii şi pompierii fac eforturi disperate să consolideze digul care apără 100 de case de furia apelor.
Miniştrii sunt aşteptaţi azi în zonele afectate de inundaţiile din ultimele zile. Pemierul Emil Boc le-a cerut acestora să facă un bilanţ al pagubelor şi să ajute autorităţile locale.
Sursa: Realitatea.net
Citiți principiile noastre de moderare aici!