Româna se află în primele 20 de limbi vorbite, printre cele 6.000 – 7.000 de pe planetă, potrivit celor de la Muzeul Național al Banatului.
Ziua Limbii Române se celebrează în țara noastră din anul 2013, în 31 august, la aceeași dată cu sărbătoarea „Limba Noastră” din Republica Moldova, care sărbătorește limba română încă din anul 1990.
Propunerea legislativă a fost inițiată în 2011, la propunerea senatorului PNL Viorel Badea, fiind semnată de 166 de parlamentari aparținând tuturor partidelor parlamentare din România. În expunerea de motive, inițiatorul propunerii legislative explică faptul că “importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”.
Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.
Muzeului Național al Banatului din Timișoara prezintă în această zi o piesă esențială din patrimoniul: ceaslov, limba română, alfabet chirilic, din anul 1811, cu mențiunea: „Întru mărirea Sfintei de o fiinţă şi nedespărţitei Troiţă a Tatălui şi a Fiului şi a Sfântului Duh: cartea aceasta CEASLOV întru care se cuprinde rânduiala cum se cuvine a să cânta ceasurile şi troparele şi cu alte după obiceaiu sfârşitului şi ce sau dat la tipariu cu îngăduinţa cealor mai mari, în Buda, la Krăiasca Tipografie a Universităţii Ungureşti, 1811”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!