Sfântul Ioan este sărbătorit în fiecare an a doua zi după Bobotează, ziua în care Iisus Hristos a fost botezat. Ioan Botezătorul s-a născut în familia preotului Zaharia și a început să predice înaintea venirii lui Iisus. A avut rolul de a pregăti poporul pentru primirea Mântuitorului și a-l face cunoscut.
A trăit într-o peșteră, până a fost prins de Irod, întemnițat și mai apoi decapitat. Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul este sărbătoarea care încheie anul bisericesc și este prăznuită pe 29 august.
Una dintre cele mai importante tradiții din această zi este stropirea cu apa sfințită de la Bobotează (agheasma) pentru a fi ferit de boli pe tot parcursul anului. Se mai spune că în ziua de Sfântul Ioan trebuie să fii vesel, deoarece cine nu se bucură în această zi va avea un an greu.
De Sfântul Ioan, în unele zone se practică „Iordănitul femeilor”, o petrecere a nevestelor care se adună la o gazdă cu mâncare și băutură, petrecând până dimineața. Un alt obicei este „Iordăneala”, un colind în care tinerii, cu agheasmă luată de la preot, stropesc oamenii pe care îi întâlnesc și îi urează. Cei „iordăniți” oferă bani, iar seara urătorii organizează o petrecere.
Conform Direcției Generale pentru Evidența Persoanelor, aproape două milioane de români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan. Cele mai frecvente nume sunt Ion, Ioana, Ionuț, Ionel și Oana.
Citiți principiile noastre de moderare aici!