În 1950, liderii comunităților europene au decis să stabilească Ziua Europei la 9 mai 1950, în comemorarea Declarației Schuman.
Robert Schuman, ministrul de externe francez, a propus prin această declarație unirea industriilor de oțel și cărbuni a Franței, Germaniei de Vest și a altor state, ceea ce a dus la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului. Acest eveniment este considerat fundamental în istoria Europei.
În 2008, Parlamentul European a recunoscut oficial ziua de 9 mai ca sărbătoare oficială, fiind celebrată în majoritatea statelor membre UE.
Totodată, în 9 mai 1945, a luat sfârșit cel de-Al Doilea Război Mondial în Europa, iar Germania Nazistă a capitulat.
Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj cu această ocazie, explicând câtă suferință a provocat cel de-al Doilea Război Mondial în Europa, dar și în întreaga lume.
„Europa a fost zguduită de război pe scară largă în mijlocul secolului trecut în ceea ce avea să devină cel de-al Doilea Război Mondial, când Germania nazistă, o dictatură având la bază ideologia de extremă dreaptă a lui Hitler, a vrut să cucerească lumea. La 7 mai 1945, trupele germane au capitulat necondiționat în Vest, iar la 9 mai 1945, în Est. Dorința de cucerire și dominație prin forța armelor s-a sfârșit tragic, dar a deschis calea revenirii la pace, la Europa unită, la democrație. Au fost 6 ani de profundă suferință pentru întreaga omenire”, a spus premierul României.
Pentru Europa, spune Ciucă, cel de-al Doilea Război Mondial a însemnat pe de-o parte distrugere și tragedie umană și, pe de cealaltă parte, eroism și rezistență în fața invaziei.
„Credeam că cel de-al Doilea Război Mondial va fi ultima oară când vom avea parte de războiul total, distructiv, pe scară largă în Europa, când tehnica militară și bombele au pus la pământ orașe, sate, oameni, vieți și destine. Din păcate nu a fost așa: astăzi Rusia a declanșat un război de cucerire pe scară largă împotriva Ucrainei, război prin care pune sub semnul întrebării securitatea în Europa, dreptul internațional, lumea bazată pe reguli. Rusia și-a încălcat, astfel, toate angajamentele pe care le-a luat după al Doilea Război Mondial, promovând excepționalismul și suveranitatea limitată în Europa, nesocotirea Chartei ONU și a tuturor angajamentelor luate după sfârșitul Războiului Rece.
Este motivul pentru care România, poporul român și cetățenii noștri celebrează astăzi victoria Rațiunii, Adevărului și a Dreptății asupra militarismului, autoritarismului și dictaturii în Europa. În 1945 a fost vorba despre nazism, cea mai oribilă formă de degradare umană, care a pus sub semnul întrebării dreptul la viață și la existență egală pe baza rasei și etniei. Holocaustul e pe deplin legat de cel de-al Doilea Război Mondial și va rămâne o rană adâncă în istoria omenirii, pe care nu mai trebuie ca nimeni, niciodată să o uite”, explică Nicolae Ciucă.
Acesta este de părere că lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial trebuie să ne reamintească în permanență că nu putem tolera războiul total și nejustificat.
„Astăzi, în plin secol XXI, nu mai e loc de sfere de influență și suveranități limitate, de state care aplică politica bunului plac al vreunui lider vremelnic. Suntem o comunitate internațională unită, de state suverane, care a trăit în pace aproape 80 de ani tocmai pentru că a respectat regulile și ne-am respectat unii pe alții. Cel de-al Doilea Război Mondial, al cărui final în Europa îl celebrăm astăzi trebuie să ne reamintească tuturor care e soarta tiranilor și a celor ce visează să ocupe teritoriile vecinilor și să domine lumea. Sperăm ca rațiunea și pacea să revină pe continentul european cât mai curând”, a transmis prim-ministrul României, Nicolae Ciucă.
Ziua Europei este marcată la Timișoara printr-o serie de evenimente care au început duminică și se încheie vineri.
Trimite articolul
XO vorbă, ceva despre Ziua Independenței României 1877? Sau chiar am uitat?