Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 care prevede stabilirea unor măsuri aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative.
Creşterile de preţuri la energie electrică şi gaze naturale la consumatorii casnici şi nu numai vor fi atenuate de măsurile de sprijin prevăzute în prezentul proiect. Acestea vor asigura continuitatea efectelor multiplicatoare pozitive în economie.
„Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor vor stabili, prin ordin comun, un formular unitar de facturare a energiei electrice şi a gazelor naturale, care să fie uşor de înţeles de către consumatorul mediu şi să cuprindă informaţii relevante pentru acesta cu privire la depăşirea consumului estimat în mod distinct pe facturi, astfel încât consumatorii să poată fi în cunoştinţă de cauză faţă de toate elementele de facturare într-un mod clar şi precis”, se precizează în legea promulgată.
Potrivit proiectului de lege, dacă preţul din contractul de furnizare în vigoare încheiat cu clienţii finali este mai mic decât preţul final rezultat prin aplicarea ordonanţei de urgenţă, se aplică preţul contractual.
„În urma derulării procedurii de decontare sumele declarate neeligibile în conformitate cu regulile din materia ajutorului de stat şi/sau de minimis, precum şi din sfera IMM-urilor, se notifică de către Ministerul Energiei furnizorilor de energie electrică şi gaze naturale, în vederea recuperării de către aceştia a sumelor acordate necuvenit ca şi compensaţie în facturile clienţilor finali”, se mai precizează în proiectul de lege.
Pe aceeași temă:
Cum resimt timișorenii noile facturi la gaze și energie electrică?
A fost aprobată ordonanța de urgență privind plafonarea prețurilor la energie și gaze în România
Trimite articolul
XIara nu e piata libera? Iara nü se regleaza singura? Iara trebüie sa intervina statül, acest “cel mai prost administrator”? Ai bani, te incalzesti, n-ai bani, nü ti-e frig, simplü, ce atata compensare de la büget? ne descürcam prin noi insine, de dreapta,, ca nü süntem asistati social, süntem “jmekeri”, tari in clanta, le stim pe toate, in special economie, care e foarte simpla “cerere si oferta”, gata.
-
Culmea e că subvenția e pe consum, nu pe persoană. Deci bogătanul care consumă de rupe ia ditamai subvenția iar sărăntocul nu primește mei nimic.
-
La gaz da, ai dreptate, la electricitate, sunt prevazute praguri (pana la 100kwh un pret, apoi pana la 300kwh alt pret, apoi … pretul pietei), desi si aici la componenta de furnizare e favorizat cel ce consuma mult.
Cine are centrala termica individuala si consuma sa zicem 1000kwh pe luna iarna …x0,31RON/ kwh… ar trebui sa se gandeasca cat ar plati fara masurile astea. Ce ne trebuie noua incalzire centralizata? Lasa sa aiba marea Viena asa ceva, noua nu ne trebuie, noi suntem mica Viena, mai jmekeri, prin noi insine. Secretul e sa fii bogat, si atunci, votezi dreapta, si “noi insine” inseamna primesti mult de la bugetul de stat.
#ghinion.
#idiocracy
-
haha. DREAPTA? care e partid de dreapta? nu exista. nici nu exista mai mult de un partid, de altfel. toate sunt partide comuniste
-
care dreapta? aia care propovadüieste privatizarea domeniilor strategice de genül resürse natürale, prodüctie de energie, sanatate, edücatie, aia care la orice, zice ca piata libera rezolva totül si statül sa nü se amestece, aia care vrea impozitare libertariana, aia care vrea dereglementari in domeniül bancar financiar, ca vezi dom’le, cerere si oferta, aia care vrea jüstitie facüta de procürori si opinia püblica.
Ca doar nü dreapta cü libertati si dreptüri individüale, aia nü intereseaza pe nimeni. “dreapta”.
Desi nici stanga nü mai e ce ar trebüi, nici la noi, nici aiürea, dar na, daca saracii voteaza “dreapta”, a ramas “stanga” fara obiectül müncii, si s-a “reinventat”. Democratie? vot liber? pai atünci poporül sa-si asüme rezültatül.
-
-
-
Bine ca franta se gandeste sa nationalizeze EDF-ül, nemtii sa redeschida minele de lignit si termocentralele, sa preia parti din companiile de ütilitati pentrü a le salva, noi in schimb süntem de dreapta, nü ca saracii de nemti si francezi, noüa ne place cüm ne rande-n nas benzinarül V. popescü düpa ce ne-a explicat cüm liberalizarea va düce la scaderea pretürilor. parca tot asta ziceaü si üsereii, ca cica si ei is de dreapta. Iar berceanü si oengeül german bankwatch aü mare grija sa inchidem tot, ca noi trebüie sa fim “verzi”
Oare coldtermül isi va indeplini obligatia de a face stocüri de minim 30% conform oüg aprobata de legea promülgata de ficüs? Va fi o iarna complicata, dar las ca ne facem griji atünci, acüm süntem pe distractie, evenimente, ce facem azi in timisoara, party, vibe… pai ce, noi süntem olandezi italieni saü polonezi sa stim pe ce lüme traim sa zicem ceva? nüma daca ne manipüleaza cineva pe fb, altfel avem mülta treaba, gratare, festivalüri, nebünie nü alta.
-
Si Franta va reporni termocentrala pe carbune din Saint Avold. Si Austria reconverteste una de la gaz la carbune. Iar olandezii au renuntat la limitarea utilizarii carbunelui. Numai noi n-avem voie, popescu ala n-o sa redeschida Mintia in veci, ca e promisa deja (GSP, hidrogen, pnrr). Si daca inchizi minele de lignit, de unde sa mai si repornesti ceva? Ar fi stupid sa importam carbune de la aia care ne obliga sa inchidem. dar la slugi e posibila orice aberatie, inclusiv panouri fotovoltaice la utvin.