La primul subiect, elevii au avut de analizat textele „Limir- Împărat”, de Ioan Slavici, şi „Deşertul pentru totdeauna”, de Octavian Paler. Printre altele, candidații au avut mai multe exerciții de înțelegere a textului, de identificare a unor figuri de stil, de comparare a operelor date cu altele studiate sau de exprimare a unei opinii. Primul dintre cele două texte are legătură și cu al doilea subiect, aici elevii având cerința de a caracteriza personajul Lia, în minimum 150 de cuvinte.
Subiectele integrale AICI.
În Timiș, în cele 55 de centre examen, dau Evaluarea Națională 5.232 de elevi care au terminat clasa a VIII-a, dintre care 300 dau și proba la limba materna. Sunt, însă, și 454 de elevi neînscriși: corigenți, repetenți sau copii cu cerințe educaționale speciale (CES) care nu au dorit să susțină examenul.
Calendarul Evaluării Naționale
Spre deosebire de examenul de Bacalaureat, probele de la Evaluarea Națională nu au fost afectate de greva profesorilor. Ce-i drept, și la „bac”, doar probele de competențe au fost anulate și echivalate cu mediile din liceu. Revenind, în cazul Evaluării Naționale, protestul angajaților din Educație a dus doar la prelungirea termenului până la care se pot încheia mediile și, deci, până la care se poate face înscrierea, de la 9 iunie la 13 iunie. Altfel, calendarul probelor arată astfel:
-
19 iunie: Limba și literatura română;
-
21 iunie: Matematică;
-
22 iunie: Limba și literatura maternă;
-
28 iunie: Afișarea rezultatelor inițiale;
-
28 iunie – 29 iunie: Depunerea contestațiilor;
-
29 iunie – 4 iulie: Soluționarea contestațiilor;
-
4 iulie: Afișarea rezultatelor finale.
În ceea ce privește Bacalaureatul, în Timiș ar fi 4.267 de elevi înscriși, ceva mai mulți decât în anii precedenți, dar nu cu mult. Probele de competențe au fost echivalate cu mediile de la clasă, dar cele scrise încep pe 26 iunie. Vă reamintim, greva din Învățământ a început pe 22 mai și a fost suspendată pe 12 iunie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!