Postul Crăciunului începe în 15 noiembrie și durează până pe 24 decembrie. Preoții descriu acest post de 40 de zile ca o perioadă de așteptare și pregătire spirituală pentru praznicul Nașterii Domnului din 25 decembrie.
Pe lângă respectarea regulilor cu privire la alimentație, credincioșii sunt încurajați să participe la slujbele religioase de la biserică și să se roage în fiecare zi.
În această perioadă de post, este recomandată evitarea conflictelor și a certurilor. Rânduiala bisericească mai spune că în această perioadă nu se fac nunți, botezuri, nu se consumă carne, lapte, ouă, brânză și alte derivate ale acestora, nu se bea alcool și nu se fumează.
„Postul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos a fost practicat încă din secolele IV-V și a fost uniformizat pentru întreaga Biserică la anul 1166. Acest post începe la 15 noiembrie și se încheie în noaptea de 24/25 decembrie.
Biserica a rânduit acest post întru amintirea proorocilor și drepților Vechiului Testament, precum și a lui Moise, eliberatorul poporului biblic din robia egipteană, care au postit în așteptarea venirii lui Mesia , Fiul lui Dumnezeu, Mantuitorul lumii.
Postul este, așadar, o perioadă de pregătire sufletească și trupească pentru toți creștinii care așteaptă sărbătoarea Nașterii Domnului. Pregătirea sufletească o facem prin intensificarea rugăciunii și participarea cu regularitate la sfânta Liturghie, prin mărturisirea păcatelor și împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului, prin citirea Bibliei și a altor cărți folositoare sufletului, prin practicarea milosteniei, vizitarea bolnavilor și a credincioșilor vârstnici și singuri, a așezămintelor pentru copii orfani și peroane defavorizate etc.
Pregătirea trupească se face îndeosebi prin renunțarea la alimentele de proveniență animală și la pește, la ouă și lactate, inclusiv la produsele care conțin asemenea ingrediente (bomboane, ciocolată), la băuturile alcoolice si la plăcerile trupului.
Postul Crăciunului este cunoscut și cu numele de «postul bucuriei», pentru că, începând cu data de 23 noiembrie este rânduită dezlegarea la pește, în toate zilele de sâmbătă și duminică, până la 15 decembrie (inclusiv), când postul devine aspru.
De asemenea, dezlegarea la pește a fost rânduită și pentru zilele de sărbătoare ale acestui post, începând cu 21 noiembrie, sărbătoarea Intrarea în biserică a Maicii Domnului și continuând cu celelalte, până la 15 decembrie.
În concluzie, Postul Nașterii Domnului ne oferă posibilitatea de a trăi o viață curată, fără de păcat și de a ne ajuta semenii aflați în suferință, lipsuri și nevoi. Făcând așa, vom întâmpina cu vrednicie și bucurie sfânta sărbătoare a Întrupării în istorie a Fiului lui Dumnezeu, Domnul nostru Iisus Hristos, Mantuitorul lumii”, spune preotul Ionel Popescu de la Parohia Iosefin.
Totuși, există mai multe zile cu dezlegare la pește, vin și untdelemn. Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2024 sunt:
- joi, 21 noiembrie
- sâmbătă, 23 noiembrie
- duminică, 24 noiembrie
- luni, 25 noiembrie
- sâmbătă, 30 noiembrie
- duminică, 1 decembrie
- marți, 3 decembrie
- joi, 5 decembrie
- vineri, 6 decembrie
- sâmbătă, 7 decembrie
- duminică, 8 decembrie
- joi, 12 decembrie
- sâmbătă, 14 decembrie
- duminică, 15 decembrie
Citiți principiile noastre de moderare aici!