Meteorologul de serviciu de la Staţia Meteo Ceahlău-Toaca, din judeţul Neamţ, a declarat, pentru Mediafax, că la 1.900 de metri altitudine era „iarnă în toată puterea cuvântului”, ningea şi era viscol.
În jurul orei 15, temperaturile atmosferice au scăzut până la -6 grade Celsius și s-a depus chiciură.
„Stratul de zăpadă este mic, măsoară doi centimetri, din cauza vântului care nu lasă să se depună în stat consistent, transportând-o în golurile alpine de jnepeniş”, a declarat meteorologul, care a mai precizat că lapoviță și ninsori au căzut și în staţiunea Durău, aflată la aproximativ 1.000 de metri înălţime.
Tot duminică după-amiază a început să ningă și în munţii Călimani, unde stratul de zăpadă măsura, la staţia meteo, doi centimetri.
De asemenea, în staţiunea Lacu Roşu din judeţul Harghita, aflată la o altitudine de 983 de metri, la poalele muntelui Hăşmaşul Mare, a început să ningă de la ora 15, iar statul de zăpadă abia depus măsura un centimetru, mai informează Mediafax.
Potrivit reprezentanților Centrului Meteorologic Regional Transilvania Sud, din Sibiu, s-a semnalat lapoviță și în zona înaltă din Transilvania, la Bâlea Lac şi la vârful Lăcăuţi.
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod portocaliu de ploi însemnate cantitativ, ninsori, intensificări ale vântului, polei și răcire accentuată pentru județele Suceava și Neamț, valabilă până luni la ora 10.
„În judeţul Suceava şi în zona de munte a judeţului Neamţ, stratul de zăpadă va depăşi 10…15 cm, vor fi intensificări ale vântului de peste 70…80 km/h, viscolind temporar ninsoarea”, atenționează ANM.
De asemenea, meteorologii au emis o avertizare de cod galben de ploi și ninsori pentru București și 35 de județe, printre care și Timiș.
„Va ploua şi se vor cumula cantităţi de apă ce vor depăşi local 25…30 l/mp, iar în nordul Olteniei şi al Munteniei, în sudul Moldovei şi Dobrogea izolat 50 l/mp. În Carpaţii Orientali va ninge şi se va depune strat de zăpadă, dar temporar vor fi şi precipitaţii mixte şi se va forma polei. Precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare se vor semnala şi în zonele montane înalte din restul ţării, dar şi în nordul Moldovei şi în estul Transilvaniei”, mai transmit reprezentanții ANM.
Vântul va avea intensificări cu viteze de 55…60 km/h, mai ales în regiunile sudice, iar în sudul Banatului, estul Munteniei şi Dobrogea, precum şi la munte, vor fi rafale de peste 70 km/h. Procesul de răcire se va accentua, vremea devenind deosebit de rece în toate regiunile, dar cu precădere în cele extracarpatice.
Avertizarea de cod galben este valabilă până luni la ora 18.
Citiți principiile noastre de moderare aici!