Consiliul Europei a estimat în 2020 că unul din cinci copii cade victimă unei forme a abuzului sexual. 90% dintre aceste cazuri nu ajung în atenția poliției ori a instanțelor judecătorești. În România, subraportarea abuzului sexual comis asupra copiilor a atins un nivel acut.
„În România, subraportarea abuzului sexual comis asupra copiilor a atins un nivel acut, dacă ținem seama de faptul că sistemul de asistență socială și protecție a drepturilor copilului identifică sau primește sesizări pentru doar 1.000 de cazuri anual”, transmit reprezentanții Salvați Copiii România.
Salvați Copiii consideră că trebuie clarificate de urgență reglementările penale cu privire la infracțiunile de viol și act sexual cu un minor. Societatea românească trebuie să se schimbe în raport cu acest fenomen invaziv al abuzului comis asupra copiilor.
„Considerăm că societatea românească trebuie să se schimbe în raport cu acest fenomen invaziv al abuzului comis asupra copiilor. Ea trebuie să-și clădească instrumentele juridice și instituționale necesare descurajării oricăror forme de tolerare a abuzurilor fizice, emoționale ori sexuale asupra copiilor. Nu doar la nivelul familiei, ci și cu privire la modul în care autoritățile, instituțiile în care se regăsesc copiii și instanțele judecătorești înțeleg să aplice legea. Toate statele europene privesc copilul, drepturile și interesele lui ca priorități fundamentale, cu programe și acțiuni concrete și nu doar declarativ, cum se întâmplă adesea în România”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizației Salvaţi Copiii România.
Una dintre cele mai grave infracțiuni care produce suferință copiilor
Abuzul sexual asupra copiilor este considerat una dintre cele mai grave infracțiuni care produce suferință copiilor. Efectele de natură fizică, psiho-emoțională, comportamentală și socială se răsfrâng, inclusiv pe termen lung, asupra vieții copiilor.
„Deoarece abuzurile sexuale sunt dificil de identificat și solicită o legislație clară, eficientă și în acord total cu principiul interesului superior al copilului, crearea de instituții adecvate și pregătirea specialiștilor în acest domeniu reprezintă condiția respectării drepturilor fundamentale ale copiilor. Sunt numeroase rapoartele și cercetările care arată o exacerbare a fenomenului de abuz sexual în 2020, anul pandemiei de COVID-19, cu o creștere constatată în această perioadă și în ceea ce privește cererea din mediul online de materiale care conțin forme de abuz sexual asupra copiilor”, adaugă reprezentanții asociației.
Salvați Copiii a transmis celor trei instituții fundamentale ale țării, Președintele României, Guvernul și Parlamentul României, propuneri legislative, însoțite de un document cu explicații, date statistice și analize. Au realizat și un tabel cu propunerile detaliate de modificare și completare a Codului Penal, a Legii 115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale și a Legii 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, urmărind:
- Clarificarea suprapunerilor și a tratamentului penal în sancționarea violului și a actului sexual cu un minor, prin introducerea în Codul Penal a unei noi incriminări a abuzului sexual asupra copilului care nu a împlinit 14 ani, indiferent de prezența sau absența unor acte de constrângere fizică, morală sau de punerea sa în imposibilitate de a se apăra ori de a-și exprima voința sau profitând de această stare.
- Asigurarea unei practici judiciare unitare și coerente în diferențierea cu precizie a faptelor de viol de actele sexuale consimțite de minori.
- Înăsprirea pedepselor prevăzute pentru următoarele infracțiuni: proxenetism, folosirea serviciilor unei persoane exploatate, folosirea prostituției infantile, proxenetism, viol, agresiunea sexuală, actul sexual cu un minor, coruperea sexuală a minorilor și racolarea minorilor în scopuri sexuale.
- Blocarea participării, în calitate de candidați, a persoanelor pentru care s-au pronunțat hotărâri judecătorești definitive pentru infracțiuni contra vieții, contra libertății persoanei, privind traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile, contra libertății și integrității sexuale și rele tratamente aplicate minorului.
- Includerea în legislația românească a măsurilor care să oblige furnizorii de servicii de comunicații electronice (serviciile de e-mail și mesagerie bazate pe web) să detecteze, să elimine și să raporteze online abuzurile sexuale asupra copiilor, acoperind, de asemenea, situațiile de ademenire de către un adult a unui copil pentru a fi supus abuzurilor sexuale.
Statele europene și-au înăsprit legislația
Multe state din Uniunea Europeană au decis modificarea politicii lor penale cu privire la sancționarea abuzului sexual.
„Guvernul german a adoptat un proiect de lege prin care pedepsele pronunțate vor putea fi de 15 ani de închisoare, iar Senatul francez a adoptat o lege de modificare a Codului penal prin care orice act sexual comis de un major asupra unui copil care nu a împlinit 15 ani va fi considerat viol, putând fi pedepsit cu închisoare între 5 și 20 de ani, iar persoanele care folosesc prostituția infantilă și proxeneții cu închisoarea de până la 20 de ani”, transmit reprezentanții Salvați Copiii România.
Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală care apără și promovează drepturile copilului în România încă din 1990.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XCine si cui sa raporteze? Mergeti la DGASPC Timis sa vedeti cata indolenta si lipsa de atitudine e in birourile alea.Efectiv stau cucoanele acolo,sa incaseze salariul si cam atat.Dovada sunt si cazurile din ultimul timp prezentate de presa.
E plin in LIbertatea de articole despre judecatorii care dau pedepse minime sau deloc pentru pedofili. Eu propun castrarea chirurgicala pentru ei!
Mie mi se pare că problema apare când începi să vorbești despre „acte sexuale consimțite de minori”. Societatea noastră libertină, tolerantă și democratică trebuie să se decidă dacă minorii pot sau nu, iar dacă pot, de ce unii da, iar alții nu par să înțeleagă, ce se întâmplă în timpul, apoi dacă tot, e normal să apară sarcini, că până la urmă ăsta era scopul actului sexual (biologic privind), dar dacă vrem doar unele beneficii fără sacrificii, de ce alături de alocație nu se împart și prezervative?!
Într-adevăr, e foarte dificilă problema cu care se confruntă reprezentanții Salvați Copiii.
Și totuși, atunci când se mai întâmplă o situație duală, accidentală, părinții ce fac în privința asta, câte echimoze și sarcini mai târziu decid să ia măsuri? Apoi, câți ani merită să pierzi pe la I.M.L. și pe la procuratură și psihiatrii să explici, ce ai vrut tu ca și copil și ce gândea(u) probabil partenerul/partnerii tăi sexuali, și în definitiv, ce cunoști tu despre sexualitate (în afară de „Sexual Heeling” al lui Marvin Gaye și Miley Cyrus cocoțată pe o bilă demolatoare), cât e prea mult și când poți spune cu conștiința împăcată să se oprească?!
Apoi, de ce nu vorbim despre gagicile (milf-urile) vânătoare de teenageri?! Ei pot săracii să fie supuși la psihoterapia de după actul în sine cu privire la căsnicia eșuată a duduii în călduri?!
Felicitări, un subiect controversat, pe larg discutat în ziarul nostru de suflet!
Așteptăm trendul și ne abținem până atunci de la orice gând deocheat…