Informaţiile venite din diferite surse sunt contradictorii, la această oră numărul celor răniţi sau decedaţi fiind încă incert. Echipele de salvatori au plecat imediat spre locul în care s-a prăbuşit elicopterul militar, o zonă împădurită aflată între localităţile Laslea, Mălâncrav şi Iacobeni.
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat că elicopterul decolase de la baza militară Câmpia Turzii şi se deplasa către Cincu. Elicopterul a participat la un exerciţiu aviatic şi se întorcea la bază când s-a produs tragedia. Spre locul în care s-a prăbuşit elicopterul au fost trimise alte două elicoptere, unul al Armatei şi unul al SMURD pentru căutarea supravieţuitorilor, însă condiţiile meteo în zona în care s-a prăbuşit elicopterul sunt proaste, iar vizibilitatea este redusă. De asemenea, zona este greu accesibilă.
Echipele de salvatori au intrat în alertă după ce unul dintre pasagerii elicopterului a sunat la 112. Numeroase ambulanţe şi echipaje de pompieri au fost trimise în zonă şi caută locul exact în care s-a prăbuşit elicopterul.
UPDATE: Potrivit ISU Sibiu, opt persoane au murit în urma accidentului aviatic, iar două persoane au fost găsite în viaţă de echipele de salvatori şi primesc îngrijiri medicale.
UPDATE 2: Supravieţuitorii au fost luaţi de la faţa locului cu elicoptere SMURD şi transportaţi la spital, au mai anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu.
Elicopterul prăbuşit, un IAR-330 PUMA, aparţinea Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii şi participa la un exerciţiu militar care avea loc în zona Poligonului Cincu. La acest exerciţiu participă militari români şi americani din unităţi subordonate Statului Major al Forţelor Terestre şi din unităţi ale Brigăzii 173 Aeropurtată a SUA. Modulul de instruire Rubicon 2014 a început pe 11 noiembrie şi trebuia să se încheie pe 25 noiembrie.
Video: Youtube.
UPDATE 3: MAI precizează că a fost activat de urgenţă Centrul Operaţional de Comandă al Guvernului României şi Centrul de Comandă al MAI, pentru coordonarea acţiunilor de salvare a supravieţuitorilor şi cercetarea condiţiilor în care a avut loc accidentul.
Ministrul Mircea Duşa a mai precizat că a dispus o anchetă pentru a stabili cu exactitate cauzele producerii accidentului.
“Am alertat autorităţile şi echipele de intervenţie şi ale SMURD pentru a ajunge cât mai repede acolo. Am dispus o anchetă tehnică”, a spus Duşa. Ministrul a mai spus că acest accident este cel mai grav din seria celor în care au fost implicate elicoptere militare.
La faţa locului a fost trimisă şi o echipă de criminalişti care a început investigaţiile şi încearcă să stabilească de ce s-a produs această tragedie.
UPDATE 4: Cele două persoane rănite în urma accidentului aviatic au fost transportate la spital cu multiple arsuri, au mai anunţat reprezentanţii ISU Sibiu.
MApN anunţă că va da detalii despre victimele accestui grav accident aviatic după ce rudele acestora vor fi anunţate.
Printre supravieţuitori se pare că ar fi şi mecanicul de bord, el fiind şi cel care a sunat la 112. Mărturia lui va fi crucială în stabilirea cauzelor prăbuşirii elicopterului. La faţa locului a fost trimisă şi o echipă de cercetare formată din trei procurori militari şi criminalişti din cadrul IGPR.
UPDATE 5: Unul dintre răniţi a ajuns la Târgu Mureş cu elicopterul SMURD. Potrivit oficialilor Spitalului Judeţean de Urgenţă din localitate, bărbatul, în vârstă de aproximativ 35-40 de ani este stabil hemodinamic, însă are arsuri pe o suprafaţă extinsă şi a fost sedat pentru a nu simţi durerea. Când a fost găsit de salvatori, bărbatul era conştient. Cel de-al doilea rănit în accidentul aviatic are mai multe fracturi şi leziuni, dar starea lui este mai bună.
UPDATE 6: Ambii răniţi au ajuns la Spitalul din Târgu Mureş. Cele două victime au arsuri pe 40 la sută din suprafaţa corpului şi mai multe leziuni şi fracturi. Unul dintre ei va fi transferat la Spitalul de Arşi din Bucureşti, însă medicii sunt optimişti şi susţin că rănile nu le pun viaţa în pericol.
Citiți principiile noastre de moderare aici!