Potrivit tradiției Bisericii, la această dată, Maica Domnului a fost înălțată la Cer de Fiul său, Mântuitorul Isus Hristos, devenind prin puterea lui Dumnezeu „trup duhovnicesc”.
„Dorința lui Iisus, față de Maica Sa, a fost chiar în cele mai grele clipe ale vieții Sale pământești, când a zis de pe lemnul Crucii, către Sf. Ap. Ioan: «Fiule, iată mama ta», iar către Maica Domnului a zis: «Iată fiul tău», ceea ce înseamnă că: omenire, iată mama ta, iată ajutorul tău, spre el te îndreaptă în clipele tale de restriște și de durere, unde vei primi și vei lua împăcare. Așadar având această datorie de a cinsti pe Maica Domnului, străbătând calea spinoasă pe care a trecut Maria, spre aceasta ne vom afla izvorul de vindecare și de întărire a rănilor noastre sufletești, din toată vremea.
Viața pământească a Maicii Domnului a fost un șir nesfârșit de dureri, așa încât astăzi Biserica pentru acele dureri ce le-a suferit o numește și «Maica durerilor». Într-adevăr, cine a fost mai aproape de Iisus ca Fecioara Maria? Ea e pomul, a cărei floare a fost Iisus și dacă vijelia a rupt floarea, nici pomul n-a rămas nevătămat, căci suferința și durerea lui Iisus, nimeni n-a simțit-o ca Fecioara Maria. Maria, Maica lui Iisus, este și Maica noastră, a tuturor creștinilor”, explică preot iconom-stavrofor Horia Țâru.
Spre deosebire de alți sfinți, pomeniți o singură dată pe an, în numele Maicii Domnului sunt închinate mai multe sărbători. Adormirea, marcată pe data de 15 august, este cea mai veche sărbătoare închinată ei. Aceasta, împreună cu ridicarea trupului la Cer, reprezintă ultima taină din lucrarea mântuirii oamenilor.
În ajunul sărbătorii, în toate bisericile se ține Vecernia cu Litie și chiar Privegherea întreagă, adică și slujba Utreniei, urmată de cântarea Prohodului Maicii Domnului.
Tot astăzi, 15 august, este sărbătorită și Ziua Marinei Române, Maica Domnului fiind considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!