Odată cu noua lege, promulgată joi, 20 iunie 2019, toți agresorii sexuali vor fi înscriși într-un Registru Național și vor avea obligația ca odată la cel mult trei luni să comunice poliției informații precum cu ce persoane locuiesc sau intră în contact frecvent, ce profesie au, cum își câștigă traiul, ce școli sau ce spitale de copii frecventează etc. În plus, dacă vor să își schimbe domiciliul, agresorii sexuali vor fi nevoiți să înștiințeze Poliția în termen de maxim 3 zile. Dacă vor să se deplaseze în străinătate, vor anunța cu 15 zile înainte și vor declara scopul și durata vizitei, dar și mijlocul de transport cu care vor ajunge la destinație.
Legea a fost inițiată de deputatul Oana Bâzgan și semnată de 111 parlamentari din toate partidele. Aceasta prevede crearea unui Registru național automatizat în care să fie înscriși toți autorii contravențiilor și infracțiunilor sexuale, de hărțuire sau asupra minorilor. De asemenea, va fi păstrată o evidență a persoanelor sancționate, condamnate sau împotriva cărora au fost luate măsuri penale sau administrative, conform Codului penal, și a celor în cazul cărora au fost dispuse măsuri procesual penale.
Registrul reprezintă un mijloc de cunoaștere, supraveghere și identificare operativă a persoanelor care au comis următoarele infracțiuni:
- trafic de persoane
- trafic de minori
- proxenetism
- exploatare a cerșetoriei
- folosire a unui minor în scop de cerșetorie
- folosire a serviciilor unei persoane exploatate
- folosire a prostituției infantile
- viol
- agresiune sexuală
- act sexual cu un minor
- corupere sexuală
- racolare a minorilor în scopuri sexuale
- hărțuire sexuală
- folosire abuzivă a funcției în scop sexual
- pornografie infantilă
- ultraj contra bunelor moravuri
- incest
Poliția trebuie să facă verificări la domiciliul persoanelor înscrise în registru odată la maxim 3 luni. De asemenea, agresorii vor fi fotografiați anual ori atunci când se constată că și-au schimbat înfățișarea.
În Registru nu vor fi înscrise persoanele fizice care la data comiterii faptelor erau minore, excepție făcând cazurile în care instanța de judecată a dispus altceva. În schimb, vor fi urmărite toate persoanele fizice, de cetățenie română sau născute în străinătate, care au săvârșit una sau mai multe dintre faptele enumerate anterior.
Datele din Registru vor fi confidențiale. Registrul va fi organizat de către Ministerul Afacerilor Interne și ține de unitățile Poliției Române, prin structurile specializate în acest domeniu. Registrul va reprezenta o evidență distinctă de cazierul judiciar.
Legea poate fi consultată AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!