Cei de la DNSC explică cum funcționează mecanismul. Hackerii transmit un sms cu informații despre un presupus colet, pentru a atrage curiozitatea potențialelor victime. Apoi, utilizatorul este informat că trebuie să își actualizeze o serie de date, pentru a-i fi livrată în cele din urmă „comanda”.
„În realitate, dacă aruncăm o privire către denumirea domeniului care găzduiește această schemă de phishing (uchffpu[.]cn), avem un prim indiciu că NU este vorba despre un site de curierat legitim și ar trebui să ne oprim înainte de a furniza date sensibile”, subliniază DNSC.
Specialiștii în securitate cibernetică le recomandă utilizatorilor să analizeze cu atenție informațiile primite înainte de a furniza date online, să evite accesarea linkurilor sau atașamentelor din mesaje nesolicitate, venite din surse necunoscute, să evite furnizarea de date personale, date financiare sau date de autentificare, după accesarea unor linkuri venite prin SMS, e-mail sau platforme de mesagerie.
De asemenea, mesajele transmise de hackeri au adesea greșeli gramaticale sau de exprimare. Utilizatorii trebuie să fie atenți inclusiv la acestea.
DNSC recomandă consultarea informațiilor despre sigurantaonline.ro pentru a afla cum vă puteți proteja de atacatorii care vânează datele personale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!