„Azi adoptăm un pachet de hotărâri de guvern care pregătesc alegerile locale şi inclusiv stabilim data alegerilor locale. O să fie prezentă să prezinte aceste proiecte de hotărâri de guvern şi doamna preşedintă a Autorităţii Electorale Permanente(AEP) pentru că sunt hotărâri de guvern pregătite de Autoritatea Electorală Permanentă”, le-a spus premierul Dacian Cioloș membrilor Cabinetului, la începutul şedinţei Guvernului.
Potrivit calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor locale, pus în dezbatere de Autoritatea Electorală Permanentă, campania electorală va începe în 6 mai 2016, iar a doua zi, pe 7 mai, se va stabili prin tragere la sorţi numărul de ordine de pe buletinele de vot, informează Mediafax.
Comunicarea către toate birourile electorale de circumscripţie a listei cuprinzând denumirile şi semnele electorale ale partidelor politice, ale alianţelor politice, ale alianţelor electorale, precum şi ale organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, legal constituite, care au dreptul să participe la alegerea autorităţilor administraţiei publice locale trebuie să fie făcută cel târziu în data de 12 aprilie. Cu 30 de zile înaintea datei votării – cel târziu în ziua de 6 mai – vor trebui aduse la cunoştinţă publică numărul circumscripţiilor electorale, delimitarea şi numerotarea fiecărei secţii de votare, precum şi sediile acestora.
Cetăţenii vor putea merge la vot pentru a-şi desemna aleşii locali duminică, 5 iunie, între orele 7 și 21.
Tot în cadrul ședinței Executivului , Dacian Cioloş a precizat că Guvernul şi AEP trebuie să lucreze împreună pentru pregătirea alegrilor care vor avea loc anul acesta, explicând că AEP are prin lege mult mai multe atribuţii în organizarea şi derularea alegerilor decât a avut în trecut.
Totodată, Guvernul a alocat suma de 350 milioane de lei pentru desfășurarea alegerilor locale. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a explicat că suma este mai mare decât cea atribuită la alegerile precedente întrucât nu se mai utilizează fonduri de la bugetele locale. De asemenea, o altă noutate este apariţia a 180 de operatori tehnici care introduc date suplimentare, cum ar fi CNP-ul, prin intermediul unui sistem operat de STS. Ei vor fi plătiţi la fel ca şi membrii comisiilor electorale, adică 85 de lei / zi, mai informează Mediafax.
Citiți principiile noastre de moderare aici!