În Timiș sunt 599 secții de votare. Numărul alegătorilor din Timiș înscriși pe listele permanente este 624.774. Pentru a afla secția la care sunteți arondat accesați acest link.
Unde puteți vota
Vă puteți exprima votul dacă sunteți cetățean român, în vârstă de 18 ani, împliniți până în ziua alegerilor inclusiv. Vă puteți exprima opțiunea la vot dacă vă aflați în localitatea unde aveți domiciliul sau reşedinţa. Puteți vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde aveți domiciliul ori reşedinţa; în cazul în care vă aflați în altă localitate decât cea unde aveți domiciliul sau reşedinţa, atunci puteți vota la orice secţie de votare. În cazul în care sunteți membru al biroului electoral al secţiei de votare sau operator de calculator al biroului electoral al secţiei de votare ori asigurați menţinerea ordinii, atunci votați la secţia de votare unde vă desfăşurați activitatea. În cazul în care aveți mobilitate redusă, atunci puteți vota la orice secţie de votare care vă asigură accesul la vot.
Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal puși sub interdicție și nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
Actele cu care puteți vota
Puteți vota cu un act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; titlul de călătorie; carnetul de serviciu militar.
Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar şi titlul de călătorie pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România.
„Programul” votării
Votarea începe duminică la ora 7.00 și se încheie la ora 21.00. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59.
Cum se desfășoară procesul de vot?
Primul lucru pe care îl faceți la intrarea în secție este să prezentați actul de identitate operatorilor de calculator, care preiau şi introduc datele personale ale alegătorilor în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).
Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea “VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor. După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă. Ştampila încredinţată pentru votare se restituie preşedintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secţiei de votare desemnaţi de acesta.
Candidații
La alegerile prezidențiale din turul doi sunt doi candidați. Biroul Electoral Central a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea pe buletinele de vot:
1. Klaus-Werner Iohannis – susținut de PNL
2. Vasilica-Viorica Dăncilă – PSD
Contravenții sau infracțiuni
În timpul alegerilor prezidențiale 2019, există o serie de fapte care, desfășurate în secția de votare, sunt considerate contravenții sau infracțiuni, potrivit Codului Penal.
Campania în ziua alegerilor prezidențiale 2019 este interzisă sub orice formă, în special în secția de votare. Alegătorii nu au voie să facă fotografii sau clipuri video în interiorul secției de votare.
Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales în timpul alegerilor prezidențiale se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, conform articolului 385 din Codul Penal. O altă formă asimilată de lege cu împiedicarea exercitării drepturilor electorale este: atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare, care se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Totodată, alegătorii trebuie să știe că tentativa împiedicării exercitării drepturilor electorale se pedepsește, fiind prevazută expres în articolul 393 din Codul Penal.
Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, potrivit legii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!