Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a pus în dezbatere marți, 14 ianuarie, un proiect prin care românii vor putea opta pentru cărți de identitate electronice.
Acestea ar urma să fie emise începând cu vârsta de 12 ani și vor fi prevăzute cu un CIP pe care sunt stocate imaginea facială și două amprente digitale. Cu ajutorul acestora, cetățenii se pot autentifica în Platforma informatică din asigurările de sănătate.
Cei care vor alege o carte de identitate simplă nu vor putea călători în străinătate în baza ei ca până acum.
Părinții sau tutorii unui copil ar putea solicita eliberarea unei cărți electronice de identitate, indiferent de vârsta copilului.
Noile buletine ar urma să coste între 15 și 40 de euro, acesta fiind prețul practicat în cele 17 state membre ale Uniunii Europene care au implementat sistemul cărților de identitate electronice.
Autoritățile române declară că ar prefera ca prețul lor să fie spre limita minimă:
„În ceea ce priveşte costurile, la acest moment sunt necesare nişte dezvoltări tehnice. Proiectul de ordonanţă supus transparenţei decizionale face tocmai acest lucru – permite MAI să elaboreze un caiet de sarcini, să iniţieze procedurile de achiziţie publică. La finalul acestor proceduri, la finalul implementării, vom avea şi costurile totale. […] Este emis cu costuri care variază între 15 şi 40 de euro. România nu poate să depăşească o astfel de limită. Ne îndreptăm către limita minimă”, a declarat Cătălin Giulescu, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), citat de Mediafax.
Valabilitatea cărților electronice de identitate
- 6 ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani;
- 10 ani după împlinirea vârstei de 18 ani;
- valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.
Trimite articolul
XNeconstitutional! Se ingrădeste dreptul de a te deplasa liber in străinătate.
-
Bati campii, Aline. Nu ti se ingradeste niciun drept.
-
amice, esti idiot si stai prost cu intelegerea textului. astia imbecili ca tine n-ar trebui sa fie lasati nici sa-si paraseasca patul.
-
Gresit. Tu esti neatent si te bagi in seama cum se baga chilotii … sti tu unde.In textul articolului este urmatarea propozitie:”Cei care vor alege o carte de identitate simplă nu vor putea călători în străinătate în baza ei ca până acum”.
Concentreaza-te pe “…in baza ei…”, adica chiar si unu ca tine, poate avea pasaport cu cre sa calatoreasca, dac nu vrea CI cu CIP.
Priceput mai Alinut?
In sfarsit! Scapam de mizeriile actuale! Pacat ca nu fac si o varianta virtuala cu aplicatie cu interfatare prin NFC. Pot baga si permisul si tot pe un singur card/cont.
Iata ca a venit fiara 666….
Bate la usa noastra !
Si pe langa asta,aceste costuri sunt si la nivelul UE,dar salariile de acolo sunt mai mari,în orice caz,luam de afara tot ce este prost si ce e bun nu,oricum ăștia fac ce vor fiindca li se permite si majoritatea sunt spălați pe creier,un guvern marxist leninist.
@Alin: Nu ai dreptul constitutional de a calatori in strainatate, ca ala nu tine doar de statul Roman. Trebuie sa te primeasca si statul unde mergi, ceea ce nu iti poate garanta nimeni
Inca un pas inspre instaurarea dictaturii mondiale gandita de cabalisti.La final,toti goimii vor avea implantat un cip precum vitele,de altfel ei declarand in cercurile lor ,,vom conduce masele,precum o faceau stramosii nostri babilonieni cu turmele de oi,,.
-
Asa si ??? Ti-e frica ca furi un corn cu ciocolata / o oglinda de masina si a doua zi iti bate politia la usa ca ai lasat amprenta ?
-
Interesant de vazut cum preleveaza politia amprente de pe obiectul furat daca e… furat. Sau te mai gandesti un pic si reformulezi? Hai ca poti 🙂
-
Bai smechere, n-a zis nimeni ca ia amprenta de pe obiectul furat. Intelegi ca amprentele se pot lasa si pe alte locuri, de exemplu pe clanta de la usa.
Dar daca nu te dai putin rotund, complet gratuit, nu esti suficient de roman!
-
-
De acord, dar ar fi extraordinar ca chipul si cardul sa fie fabricate in Romania intr-o fabrica a STS-ului, in care sa produca si procesoare RISC si tablet PC-uri sigure.
Altfel ne vom trezi cu backdooruri, “vulnerabilitati” sau/si chei private furate.
-
Ce troll fin! Bravo.