Conform acestei propuneri legislative, persoanele fizice, asociaţiile familiale sau persoanele juridice înregistrate la Registrul comerţului pentru a desfăşura activităţi de transport cu vehicule rutiere şi care fac transport în regim de taxi fără a avea autorizație vor plăti o amendă cuprinsă între 1.000 şi 5.000 de lei. În acest moment, cuantumul amenzii pentru aceştia este de minimum 25.000 de lei şi maximum 50.000 de lei.
Astfel, autorizaţia de transport se eliberează de către autoritatea de autorizare pe durată nedeterminată şi este valabilă cu condiţia vizării acesteia la fiecare cinci ani, odată cu verificarea îndeplinirii condiţiilor care stau la baza emiterii unei astfel de autorizaţii.
În forma adoptată de Senat cu unanimitate de voturi, şi persoanele fizice sau juridice, altele decât transportatorii, care desfăşoară activităţi de transport public de persoane fără autorizaţie ar putea fi sancţionate cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei.
Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputaţii PSD Vasile Bleotu, Ion Călin, Florin Iordache, Vasile Popeangă şi Aurel Vlădoiu.
Aurel Vlădoiu a explicat că reducerea cuantumului amenzilor este bună, deşi nu exclude posibilitatea ca eventualele „probleme” să fie corectate la Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională.
Întrebat despre reducerea foarte mare a cuantumului amenzilor pentru transportatorii care fac taximetrie fără autorizaţie, propusă de el şi adoptată de plenul Senatului, Vlădoiu a spus „Acum eu ce să fac? Numai să vin cu o corectare. Am transmis-o, e pe filieră, ce să mai fac acum? Dacă sunt ceva probleme, le corectăm la comisia de fond a domnului Iulian Iancu. Camera Deputaţilor e decizională”.
„E bine, că n-au de unde să dea bieţii oameni amendă. La Circulaţie îi pune să dea 100 de milioane. Într-un an munceau degeaba ca să dea amenda pe care o punea Poliţia. Îi băgăm în faliment”, a explicat deputatul PSD.
Citiți principiile noastre de moderare aici!