Ilie Schinteie, directorul UATAA Motru, a declarat, joi, că uzina nu a mai putut furniza căldură din cauza păcurei de proastă calitate achiziţionată de la un distribuitor din Ploieşti. De aceea, reprezentanţii autorităţilor au luat probe din păcură şi le-au trimis la Bucureşti petru efectuarea unei expertize.
„Marţi noaptea, locuitorii au stat în frig, nu am mai reuşit să aprindem focul. Cred că păcura este de proastă calitate. Din păcate, în aceea noapte, motrenii au dormit îmbrăcaţi, au băgat în priză reşourile. Ca să rezolvăm situaţia, primăria ne-a dat un miliard de lei vechi şi am cumpărat două cisterne de păcură de la un alt distribuitor din Vâlcea. Aşa am reuşit să pornim cazanele şi oamenii au avut căldură azi-noapte. Nu putem rezilia contractul cu distribuitorul din Ploieşti pentru că ar trebui organizată o altă licitaţie. Aşteptăm rezultatele anchetei pentru a vedea care este pasul următor. Cei de la protecţia consumatorului au prelevat probe din păcura aflată în cisterne şi în cazane”, a spus Ilie Schinteie.
O alt problemă a UATAA Motru este aceea a datoriilor nerecuperate de la consumatori. Atât primăria, cât şi locatarii au datorii uriaşe către furnizorul de cădură. „Noi avem datorii către Societatea Naţională a Lignitului Oltenia de 8,5 milioane de lei, dar noi trebuie să recuperăm de la bugetul local peste 12 milioane de lei. Suma reprezintă 4,8 milioane de lei subvenţii acordate populaţiei pentru plata căldurii şi opt milioane de lei – datoria şcolilor. La şcoli sunt facturi neplătite de circa patru ani. Facturile locatarilor depăşesc zece milioane de lei, în condiţiile în care aproape jumătate din familiile din Motru sunt sărace şi primesc ajutoare de la stat pentru plata căldurii“, a mai spus Ilie Schinteie.
Preţul gigacaloriei la Motru este printre cele mai scăzute din ţară: 109 lei pentru populaţie şi 159 de lei pentru agenţii economici. Ca să recupereze din datoriile locatarilor, şeful UATAA Motru a trimis în municipiu, la fiecare asociaţie de locatari, un reprezentant al uzinei, însoţit de cel al asociaţiei pentru a strânge bani: „Am reuşit să recuperăm într-o zi 30.000 de lei. Lumea datornică nu deschide uşa. Ne deschid tot cei care au plata la zi. Sunt familii sărace. Şi astăzi mergem la uşile restanţierlor”, a precizat Ilie Schinteie.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!