Reprezentantul Administraţiei Prezidenţiale, Alexandru Lăzescu, este noul preşedinte-general al TVR, a decis astăzi plenul Parlamentului. 238 de parlamentari au votat în favoarea sa, PSD şi PNL părăsind sala înaintea votului. Lăzescu fusese desemnat de către membrii noului CA al TVR drept propunere pentru scaunul de preşedinte director general al Televiziunii Publice, primind şi votul unanim al comisiilor de Cultură.
Andi Lăzescu a fost director la revista ieşeană “Opinia Studenţească”, până în 1991, apoi vreme de zece ani, fondator şi preşedinte al reţelei de presă “Monitorul”, director la Radio Mix FM şi membru al GDS. Pe vremea administraţiei Constantinescu a mai fost director executiv al Televiziunii Publice. Alexandru Lăzescu a publicat numeroase texte şi comentarii în revista “22”.
Alegerea conducerii TVR nu a fost lipsită însă de scandal. Deputatul PSD Victor Socaciu a dat tonul disputei, ironizând, în plenul comun al Parlamentului, nominalizarea Adei Meseşan în CA al SRTv din din partea PDL în contextul afirmaţiilor deputatului Mihai Boldea că aceasta ar fi cerut bani propriilor colegi ca să îi ajute să apară în emisiuni. În apărarea lui Meseşan au sărit deputaţii PDL Mircea Toader şi Sever Voinescu declarând că acuzaţiile lui Mihail Boldea nu sunt adevărate. Şedinţa a fost întreruptă pentru 30 de minute după ce PSD a cerut trimiterea nominalizării Adei Meseşan înapoi la comisiile de cultură pentru reanalizare şi chiar pentru reaudiere. Propunerea a fost respinsă, însă ironiile şi disputele au continuat.
Societatea civilă reclamă “dalmaţienii” politici din CA al TVR şi al SRR
Mai multe organizaţii nonguvernamentale critică modul în care au fost desemnate noile consilii de administraţie ale Televiziunii şi Radioului Public. Într-un comunicat de presă acestea consideră că politicienii se fac responsabili de perpetuarea controlului politic asupra SRR si SRTV prin numirea în consiliile de administratie a unor persoane din imediatul anturaj al decidentilor politici.
Ong-urile vin şi cu exemple: “Astfel, PD-L a numit-o în consiliul administraţie al Televiziunii publice chiar pe şefa biroului de presa al acestui partid, Ada Meseşan. Călin Botez este consilierul preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, iar Cătălin Baba este actual secretar de stat în Ministerul Educaţiei şi fost şef al cancelariei şi apoi consilier al premierului Emil Boc. Nicoleta Nicolicea, propusă de PD-L, este soţia deputatului independent Eugen Nicolicea. Demeter Andras Isvan, propus de UDMR pentru CA al SRR, este consilier personal al ministrului Culturii. Josef Klein, membru supleant în CA al SRR, este consilier de presă la cabinetul vicepremierului Marko Bela, în timp ce Cosmin Irimieş, membru supleant în CA al SRTv, este actualmente şef de cabinet al consilierului primului ministru, Călin Hintea. Claudiu Brânzan, membru PSD şi purtător de cuvant al acestui partid la Galaţi din 2003, a fost numit în 2009 şi prefect de Galaţi de către ministrul Dan Nica (PSD). Anne Marie Jugănaru a candidat la alegerile parlamentare din 2008 într-un colegiu din Bucureşti din partea Alianţei PSD-PC.”
Nu doar reproşuri politice au organizaţiile non-guvernamentale. “Alături de aceştia, apar în componenţa consiliilor de administraţie şi persoane a căror reputaţie profesională este chestionabilă, nominalizate atât de partidele politice, cât şi de angajaţii celor două instituţii. De exemplu, Cristian Niţulescu, desemnat de PSD, a fost acuzat de mai mulţi jurnalişti ai Direcţiei Ştiri drept principalul responsabil de cenzură şi favorizarea PSD şi a candidatului Adrian Năstase în jurnalele de ştiri ale televiziunii publice, culminând cu campania electorală din toamna lui 2004 (ceea ce determinat constituirea Comisiei parlamentare de anchetă a activităţii SRR şi SRTv). Sorin Burtea (ales de angajaţii SRTv) a fost amendat de CNA pentru o emisiune considerată “manipulatorie”, îndreptată împotriva schimbării legii de funcţionare a SRR şi SRTv. Cei doi au încălcat prin aceste acţiuni şi Statutul Jurnalistului din televiziunea publică, fapt confirmat de Comisa de Etică din această instituţie. De asemenea, Traian Bărbulescu (desemnat de catre angajaţii SRTv) a fost, la rândul său, subiectul mai multor articole din presa locală şi centrală, care semnalau stilul abuziv de conducere, inclusiv posibile fapte ilegale.”
În aceste condiţii, “organizaţiile semnatare îşi exprimă dezamăgirea faţă de modul în care partidele politice, Guvernul şi Preşedinţia au înţeles să îşi desemneze reprezentanţii în consiliile de administraţie ale serviciilor publice de radio şi televiziune, perpetuând controlul politic asupra instituţiilor şi amânând încă o dată promisa lor reformare în beneficiul public” se arată în comunicatul semnat printre altele de ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent sau Convenţia Organizaţiilor de Media.
Sursa: Realitatea.net
Citiți principiile noastre de moderare aici!