Sindicatele din Loteria Română protestează, în perioada 5-8 martie 2024.
„Salariații companiei vor picheta Ministerul Finanțelor, concomitent cu acestea, salariații care se află la locurile de muncă vor purta afișe cu mesaje de protest față de diminuarea unor drepturi salariale. Strategia pentru sustenabilitatea financiară a României pe termen lung, prevăzută de Legea 296/2023, este aplicată la modul «pompieristic». În speță, limitările impuse companiilor cu capital majoritar/integral de stat se aplică în funcție de modul în care oamenii politici numiți la conducerea acestora găsesc mila la autorităţile centrale şi/sau dacă sindicatele din acele companii se revoltă. Nu există nicio evaluare pe bază de performanţă şi/sau nevoile reale ale forţei de muncă din aceste companii”, a arătat președintele Sindicatului Liber LOTO, Călin Orlando Cociş, într-un comunicat de presă, conform AGERPRES.
Liderul sindical susține că Guvernul României poate aproba prin memorandum, în cazuri temeinic justificate, anumite categorii de operatori economici, să aplice parțial sau să fie exceptați de la aplicarea prevederilor secțiunilor din cadrul capitolului III – Măsuri pentru disciplina economico-financiară.
Potrivit comunicatului, la nivelul CN Loteria Română SA, cele două sindicate din unitate au făcut demersuri în vederea exceptării companiei, de la prevederile art. LXXVI din Legea 296/2023 încă de la apariția actului normativ, însă până la această dată nu există niciun răspuns de la nivelul conducerii companiei sau de la Ministerul Economiei, sub autoritatea căruia se află Loteria Română.
„În același timp, cunoaștem faptul că o serie de companii cu capital majoritar/integral de stat au fost exceptate sau li se aplică parțial prevederile Legii 296/2023. […] Apreciem faptul că pentru salariații din aceste companii s-au găsit modalitățile de exceptare, chiar dacă multe dintre acestea sunt la pragul rentabilității şi finanțate de la bugetul de stat sau bugetele locale. Ne dorim ca şi salariaţii Loteriei Române să beneficieze de acelaşi tratament cu atât mai mult cu cât compania este una profitabilă şi virează la bugetul statului sub diverse forme, peste 100 de milioane de euro anual”, a mai arătat conducerea Sindicatului Liber LOTO, din cadrul CN Loteria Română SA.
Cheltuiala cu satisfacerea cerințelor salariaților Loteriei Române pentru anul 2024, se mai menționează în comunicat – care nu trebuie asigurată de la bugetul de stat, ci din fondurile proprii ale companiei, respectiv majorarea tichetelor de masă la valoarea de 40 de lei pe zi, păstrarea valorii voucherelor de vacanță la suma de 3.000 de lei pe an și o majorare salarială care să acopere rata inflației din 2023 şi 2024 – „este mai mică decât cheltuiala cu modernizarea unei vile de protocol”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!