Potrivit Hotnews, care citează ANPC, controalele au scos la iveală practici comerciale înşelătoare săvârşite de aceştia cu privire la modul de calcul al ratelor pe graficul de rambursare, iar clienții plăteau majoritar dobândă.
“În cadrul activităţii sale de supraveghere a pieţei, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a continuat seria de verificări a modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu şi lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valută, precum şi dacă elementele prevăzute în condiţiile contractuale respectă drepturile consumatorilor”, precizează ANPC, prezintă sursa citată.
Cele opt bănci sancţionate sunt Exim Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (fosta Banca Comercială Feroviară), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank şi Vista Bank.
Comisarii ANPC au propus emiterea unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât şi pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.
Anterior, băncile au spus că modul de rambursare e prevăzut de lege și că ANPC contestă o metodă legală de calcul.
Pe aceeași temă:
11 bănci din România, amendate de ANPC pentru practici ilegale
Trimite articolul
XVor fi toate anulate in instanța. Individul de la ANPC e analfabet funcțional. A citit (poate) legea, dar nu a înțeles-o. Bancile respecta legea in România.
-
Esti chiar naiv sau naiva, daca tu crezi ca bancile respecta legea si clientii mici, adica persoanele fizice.
-
Bolek, citeste legea si verifica graficul tau de rambursare, indiferent la ce banca il ai. Legea in acest caz este respectata intocmai. Bancile sunt verificate constant inclusiv de catre BNR, nu e joaca la acest capitol. Chiar daca iti vine greu sa crezi, aici legea e respectata. Nu te mai lasa influentat de toti agaricii analfabeti functional. E usor sa manipulezi sau sa fabulezi, e mai greu sa pui mana si sa citesti.
-
-
Despre care lege -cu numar si an (sau OUG poate?) – vorbesti, ca sunt multe?