“E adevărat că Victor Ponta a declarat că PSD nu intră la guvernare până în 2012 sau nu ştiu până când. Este opţiunea domniei sale şi dreptul domniei sale. Noi am spus întotdeauna, de când a început această criză, că, de vreme ce spunem că există măsuri care se pot aplica, suntem şi dispuşi să le aplicăm. Şi o repet încă o dată (…) nu că am vrea să intrăm la guvernare adică să intrăm în Guvernul lui Traian Băsescu – dacă vroiam intram astă iarnă. Nu, suntem dispuşi să asumăm guvernarea României pe baza acestor măsuri (ale PNL – n.r.) acum, pentru a răspunde crizei, dar suntem dispuşi să o asumăm singuri, dacă ni se mandatul şi sprijinul în Parlament pe acest program care înseamnă salvarea pensiilor şi salariilor, tăierea drastică a cheltuielilor, un Guvern cu 6-8 ministere, o reducere drastică a numărului de agenţii”, a explicat Antonescu, la Galaţi, referindu-se la programul alternativ propus de PNL măsurilor promovate de Cabinetul Boc.
“Dacă Guvernul cade, PNL are curajul să-şi asume guvernarea chiar într-un context electoral dificil. Nu doresc să mai auzim că nu vrea nimeni, că fuge toată lumea de răspundere”, a continuat preşedintele PNL, susţinând că sunt false afirmaţiile vehicultate în spaţiul public despre faptul că nicio formaţiune nu este dispusă să-şi asume conducerea în acest moment.
El a precizat că o eventuală guvernare a PNL va fi axată şi pe evaluarea personalului din structurile administrative central unde s-ar putea constata că unii sunt plătiţi cu sume prea mari, dar fără reducerea salariilor profesorilor, a medicilor, poliţiştilor, militarilor sau a pensiilor.
Totuşi, liderul liberal a făcut şi evaluarea unui astfel de scenariu. “Că, în realitate, bănuim cu toţii că Traian Băsescu nu va dori în veci să dea mandatul PNL să facă guvernul, să desemneze prim-ministru pe cine nu-i este obedient – nici în PD se pare că nu mai găseşte uşor în afară de Emil Boc – aste e cu totul altceva. Să încerce dacă nu ne crede şi veţi vedea că nu glumim. Că, de asemenea, e posibil ca în momentul în care chiar luăm măsuri de disponibilizare, de concediere a clientelei, de închidere a robinetului de la banul public s-ar putea să se supere foarte multă lume şi să nu primim votul de învestitură pe un asemenea program în Parlament sau dacă începem să guvernăm şi luăm aceste măsuri să fim înlăturaţi, şi asta se poate. Dar ştim ce trebuie făcut şi suntem dispuşi să ne asumăm acest risc şi această obligaţie”, a subliniat Antonescu, el precizând că sintagma care caracterizează cel mai bine actuala putere este “descompunerea”.
Programul PNL prevede măsuri fiscale, măsuri financiare şi măsuri de reducere drastică a cheltuielilor cu aparatul de stat şi a celor considerate inutile. În ceea ce priveşte măsurile fiscale, PNL propune: anularea impozitului minim, reducerea TVA pentru construcţiile şi tranzacţiile de locuinţe noi la 5%, reducerea integrală a impozitului pe venit şi a cotelor de contribuţii sociale, pentru întreaga perioadă a anului 2010, pentru angajatorii care creează locuri de muncă şi angajează persoane aflate de peste trei luni în şomaj, introducerea unor bonificaţii de 5% din valoarea obligaţiilor fiscale pentru contribuabilii care îşi plătesc taxele la termen, reducerea majorărilor de întârziere la plata obligaţiilor fiscale către Bugetul General Consolidat la 0,02% pe zi, introducerea taxării inverse pentru produsele agro-alimentare şi pentru lucrările de construcţii – montaj.
La capitolul măsurilor financiare, liberalii propun reducerea cheltuielilor bugetare prin reducerea cu 50% a cheltuielilor prevăzute în legea bugetară cu achiziţii de imobile, dotări independente, elaborarea studiilor de prefezabilitate şi de fezabilitate, deplasări, detaşări, transferuri, precum şi reducerea cu 25% a cheltuielilor prevăzute în bugetul de stat cu bunuri şi servicii.
În ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor publice, PNL a propus: reducerea numărului de ministere în funcţie de tipul politicilor publice pe care le realizează, reducerea, în continuare, a numărului de agenţii, reorganizarea structurilor teritoriale din subordinea ministerelor şi agenţiilor guvernamentale la nivel regional, reducerea aparatului prefecturilor la care se vor păstra în principal atribuţii în domeniul controlului de legalitate şi desfiinţarea structurilor deconcentrate în majoritatea domeniilor.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!