„Organizația Salvați Copiii România este prezentă și în centrele pentru refugiați din Maramureș, Suceava și Galați, unde acordă ajutor umanitar persoanelor strămutate din Ucraina – pachete alimentare, produse de igienă personală, jucării, haine și încălțăminte – precum și asistență juridică”, transmit reprezentanții asociației.
În Isaccea, pentru că ajung preponderent mame cu copii, a fost amenajat un spațiu de tipul Mama și copilul. În Sighet/Șomcuta Mare, Salvați Copiii a asigurat masă caldă la prânz pentru copii și adulți, majoritatea femei.
În Siret, asociația a acordat asistență umanitară copiilor refugiați și a făcut demersuri pentru amenajarea unor spații speciale pentru copii.
Nevoi identificate la frontieră, de echipele Salvați Copiii România:
- Persoanele care se refugiază din Ucraina au nevoie de informații clare despre procedura de azil și despre regimul de tranzit;
- E nevoie de consiliere psihologică – atât la frontieră, cât și în centre, sunt situații dramatice, cărora copiii le fac față cu greu;
- Este nevoie de materiale de primă necesitate: pături, căciuli, mănuși, medicamente, hârtie igienică, saci menajeri.
Cei care vor să sprijine programul de asistență umanitară, o pot face printr-o donație, AICI.
Cum să le spunem copiilor despre ce se întâmplă în Ucraina
Cei de la Salvați Copiii au venit și cu cinci idei de bază despre cum și când să discutați cu cei mici despre conflictul armat:
- Opriți-vă din ceea ce faceți și ascultați-vă copilul atunci când vrea să vă vorbească Oferiți-le copiilor ocazii să vă povestească despre ceea ce știu, despre cum se simt și ce vor să vă întrebe. Este posibil ca imaginea lor de ansamblu să difere foarte mult de a dumneavoastră, așa că aveți răbdare să vă povestească ceea ce cred și ce au văzut sau au auzit.
- Adaptați-vă povestea în funcție de vârsta copilului. Este important să aveți mereu în minte care este vârsta copilului dumneavoastră, atunci când purtați astfel de conversații. Copiii mici s-ar putea să nu înțeleagă noțiunea de conflict armat și vor avea nevoie de o explicație pe înțelesul lor. La fel de important este să nu cădeți în capcana de a da prea multe detalii sau explicații, deoarece îi puteți îngrijora suplimentar.
- Validați emoțiile. Este important să se simtă înțeleși într-o conversație. Prin urmare, nu-i judecați și nici nu le luați în derâdere opiniile. Atunci când le oferim copiilor ocazia să-și exprime îngrijorările în cadrul unei discuții deschise și oneste, le oferim un sentiment de siguranță și liniștire
- Asigurați-i că adulții de pretutindeni lucrează din greu ca să rezolve situația. Este important să le reamintim copiilor că această problemă nu este responsabilitatea lor. Că nu trebuie să se simtă vinovați că ei pot să se joace cu prietenii lor, să se întâlnească cu ei și să facă lucruri care le aduc bucurie. În plus, este important să vă mențineți calmul atunci când veți purta această conversație cu ei. De multe ori, copiii imită emoțiile părinților, așa că atunci când dumneavoastră sunteți stresat în legătură cu o situație, este probabil ca și copiii să se simtă stresați.
- Dați-le ocazia să ajute într-un mod practic. Dacă vor să ajute, susțineți-i. Copiii care au ocazia să-i ajute pe cei afectați de un conflict armat se simt ca și cum ar fi parte din rezolvarea situației. Prin urmare, încurajați-i să strângă fonduri, să trimită scrisori către factorii locali de decizie sau să conceapă mici campanii prin care să ceară pacea în regiunea afectată.
Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală care apără și promovează drepturile copilului în România încă din 1990. În 2021, a acordat o atenție deosebită furnizării de servicii directe copiilor, părinților și adulților vulnerabili solicitanți de azil sau beneficiari ai protecției internaționale. 1.190 de copii și 571 de adulți au primit ajutor în Centrele Regionale de Proceduri și Cazare pentru Solicitanții de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări din București, Galați, Rădăuți, Șomcuta Mare și Timișoara.
Vă reamintim:
- Opt unități de învățământ din Timiș au fost identificate de Inspectoratul Școlar Timiș pentru a primi elevii refugiați din Ucraina.
- Medicamentele și obiectele sanitare sunt acum extrem de necesare pentru refugiații din Ucraina, care ajung în comuna Dumbrava, județul Neamț. Puteți face donații la Timișoara, la Asociația Look Inside.
- Federația Caritas Timișoara oferă toate cele 15 camere din județ pentru familiile refugiate.
- LOGS își unește forțele cu Asociația Asistenților Sociali din România pentru a oferi ajutor de urgență umanitară.
- A fost lansată prima strângere de fonduri pentru Cernăuți în urma unei solicitări de echipament de protecție civilă din partea primăriei de acolo.
- Code for Romania, comunitatea de oameni care dezvoltă împreună soluții IT pentru a rezolva probleme ale societăţii, a creat o platformă – Dopomoha, pentru cei care se adăpostesc în România din calea războiului.
- Fundația de Ajutor Medical Profilaxis împreună cu Centrul Medical Profilaxis din Timișoara anunță acordarea de servicii medicale gratuite (consult, ecografie, EKG etc) refugiaților ucraineni care se află în trecere sau ajung să fie găzduiți în Timișoara sau în județul Timiș.
- Centrul Regional de Transfuzie Sanguină din Timișoara cere ajutorul pentru a asigura necesarul de sânge pentru județul Timiș, dar și pentru Ucraina. Programul de recoltare a fost prelungit.
Pentru o organizare eficientă și unitară a misiunii umanitare și o bună centralizare a resurselor din județul nostru, comunicați intențiile de ajutor la Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Timiș, email cjccitimis@gmail.com, telefon: 0256 404 661, 0256 404 662, 0749 402 700.
Pe aceeași temă:
Opt școli din Timiș pot primi peste 350 de copii refugiați din Ucraina în sistemul de învățământ
Trimite articolul
X“O parte din capitala Ucrainei ar putea rămâne acum fără căldură, în timp ce temperatura de afară scade sub 0 grade, potrivit oficialului ucrainean.” – in timisoara asta e deja situatia de luni de zile. mwie primariei si mwie colterm