Sunt 1.082 de femei încarcerate în România. Dintre acestea 765 sunt mame, iar cele mai multe au unul sau doi copii. Datele oficiale din sistemul penitenciar arată că, anul trecut, șase femei au născut în timp ce își ispășeau pedeapsa. Organizația Salvați Copiii a demarat un protocol de colaborare cu Administrația Națională a Penitenciarelor, prin care doresc să vină în sprijinul gravidelor și mamelor aflate în detenție.
„Sănătatea mamei, monitorizarea sarcinii, starea nu doar medicală, cât și psiho-emoțională a mamei se repercutează asupra nou-născutului, care deja pleacă în viață cu o vulnerabilitate majoră. Este important să accentuăm posibilitatea reabilitării, în așa fel încât mama să-și poată îngriji copilul la ieșirea din penitenciar. Recuperarea socială este un concept cheie în toate societățile democratice mature”, spune Gabriela Alexandrescu, Președintele Executiv Salvați Copiii România.
Astfel, va fi implementat un program de consiliere parentală și socio-emoțională pentru femeile aflate în detenție și vor fi derulate activități de informare și consiliere a minorilor și tinerilor aflați în grija centrelor educative și de detenție.
România este pe primul loc la capitolul mame minore, dar și printre țările cu cea mai mare rată de mortalitate infantilă, din cauza nașterilor premature. Aceste lucruri pot fi drastic reduse prin programe de îngrijire prenatală a gravidelor, diagnosticarea timpurie a problemelor și implementarea unui plan de tratament, care sunt esențiale pentru sănătatea atât a mamei, cât și a copilului.
Femeile românce în detenție – o statistică
Femeile reprezintă aproape 5% din numărul total de deținuți din Uniunea Europeană. Dintre cele 1.082 încarcerate în România, la acest moment, 765 sunt mame: 227 de femei au câte un singur copil, 245 de femei au câte doi copii,129 dintre ele au câte trei copii, 58 de femei au câte patru copii fiecare, 34 de mame au câte cinci copii fiecare, iar 26 de femei au, fiecare, câte șase copii.
La nivel sistemic, funcționează în prezent un singur penitenciar de femei, restul femeilor fiind custodiate în secții exterioare sau spații aparținând altor penitenciare;
La nivelul Peniteniciarului Ploiești – Târgșorul Nou sunt amenajate trei camere tip „Mama și copilul”, dintre care două de cazare și una pentru îngrijirea și pregătirea hranei copiilor.
Trimite articolul
XTrebuia sa se gandeasca bine inainte de a face infractiuni ca au copii acasa.
mai sifonăm nişte bani publici… dacă ies şi îşi iau copii trebuie să muncească aşa le creşte statul copii ele au mancare căldurică la muncă nu le obligă nimeni… e bine..
-
Vezi, tu, Mirela, ca sa vii cu o opinie, pertinentă, bineînțeles, trebuie mai intai sa recapitulezi materia si abia după sa discutam despre legi, copii si strategii!
Copiii, cu 3 de i!