Autorităţile din America de Sud au realizat o hartă a traficului de droguri, iar judeţul Arad se află pe harta stupefiantelor, mai exact locul de facilitare al traficului spre Occident.
195 de tone de cocaină, 175 de tone de marijuana, 14,5 tone de haşiş, 2,3 tone de coca, 30 de kilograme de heroină şi 17 kilograme de amfetamine au contabilizat autorităţile columbiene drept droguri care au luat drumul întregului Mapamond, în cadrul unei operaţiuni care a durat 45 de zile, cu punct de plecare din Columbia şi urmărirea drogurilor la destinaţia lor.
Autorităţile columbiene spun că 90% din traficul de droguri se face pe apă, cocaina fiind transportată cu vapoarele sau cu submersibilele în Statele Unite ale Americii, Europa și Asia. Aproximativ 21% din producţia mondială de cocaină este consumată în Europa. Potrivit instituţiilor de anchetă din Columbia, drogurile intră în Europa prin Marea Marmara. De aici, ajung în Bulgaria şi mai departe în România. Parte din droguri rămân în ţara noastră, însă marea majoritate a cantităţilor ies din ţara noastră prin punctele de trecere a frontierei, în special pe la Nădlac. Destinaţiile sunt, în principal, capitalele Ungariei şi Austriei.
Autorităţile columbiene mai spun că traficanţii de droguri se folosesc, mai nou, de tehnologia avansată şi de instrumentele moderne de comunicaţii. Traficanții comunică între ei criptat, pe PS5 și în jocurile Roblox.
Operaţiunea desfăşurată de autorităţile columbiene în cele 45 de zile de anchetă a dat o lovitură grea traficanţilor de droguri: 7,9 miliarde de dolari este paguba suferită de organizațiile criminale din 42 de țări, după ultimele operațiuni împotriva narco-traficului maritim din Columbia, iar 574 de traficanți, de 24 de naţionalităţi, au fost arestați.
Citiți principiile noastre de moderare aici!