Potrivit proiectului de lege privind organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Interne, secțiunea „Organizare generală”, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) va coordona „integrat, la nivel național, activitățile de protecție civilă, prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, asigurarea resurselor umane, materiale, financiare și de altă natură, necesare restabilirii stării de normalitate, inclusiv de prim ajutor calificat și asistență medicală de urgență”.
De asemenea, la atribuțiile MAI ar urma să fie inclus și punctul conform căruia ministerul va asigura, printre altele, și „coordonarea integrată, la nivel național, a activităților de protecție civilă, de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență, de prim ajutor calificat și asistență medicală de urgență”.
Ministrul Sănătății Alexandru Rafila susține că nu a fost informat despre elaborarea acestui proiect de lege.
„Am fost surprins când am văzut acest proiect de lege promovat de MAI. […] În mod evident, asistența medicală de urgență este în dreptul Ministerului Sănătății”, a spus Alexandru Rafila, citat de News.ro.
Acesta a explicat că există o diferență între a coordona asistența medicală de urgență ca parte a unei situații de criză/alertă și a coordona asistența medicală de urgență în condiții de normalitate.
„Mi se pare ilogic și aberant ca altcineva decât Ministerul Sănătății să coordoneze această activitate. […] Noi dăm banii pentru aceste servicii”, a mai spus Rafila, în condițiile în care asistența medicală de urgență este făcută în lanț, iar intervenția și transportul sunt asigurate în proporție de 91% de Ambulanță și Unitățile Primiri Urgențe, finanțate de Ministerul Sănătății.
Alexandru Rafila a mai adăugat că atâta timp cât va fi ministru al Sănătății, nu are de ce să accepte o astfel de variantă.
Trimite articolul
X….. SI MEDICINA GENERALA DE POMPELE FUNEBRE.
deci sa nu mai aveti urgente medicale