De obicei, hackerii închiriază linii cu suprataxă și încearcă să obțină diverse informații despre victime: nume, data nașterii, parole (pentru carduri, site-uri de socializare) etc. În momentul în care oamenii răspund, sau sună înapoi, sunt suprataxați, banii intrând în conturile hackerilor.
Din păcate, deși foarte multe persoane au căzut deja pradă înșelăciunii, autoritățile spun că nu pot lua nicio măsura în acest caz. În plus, identificarea infractorilor este aproape imposibilă .
Liviu Arsenie, specialist în securitatea informatică, spune, citat de DIGI24: ”pot închiria numere de telefon specifice unei ţări şi le înscriu la servicii cu suprataxă. Sună la acele numere, dacă nu răspunde, victima va suna înapoi, moment în care va fi taxată.”
Printre țările din care se primesc cele mai multe apeluri suspecte se numără:
- Pakistan (prefix +92)
- Rusia (prefix +7)
- Senegal (prefix +221)
- Niger (prefix +227)
- Mali (prefix +223)
- Africa de Sud (prefix +27)
- Oman (prefix +968)
- Serbia (prefix +381)
Pentru a NU cădea pradă acestui tip de înșelăciune, specialiștii recomandă să nu răspundeți numerelor de telefon necunoscute sau provenite din aceste țări, să nu sunați înapoi, să nu oferiți date personale în cazul în care răspundeți și să blocați apelurile provenite de pe numerele suspecte, din meniul telefonului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!