MARTA este acronimul pentru Magyar Automobil Részvény Társaság Arad, înființată în Regatul Ungar ca sucursală a firmei americane Westinghouse, prin intermediul filialei franceze din Le Havre.
Ovidiu Balinț, managerul hubului cultural, a declarat că, recent, a avut discuții cu oameni de afaceri din domeniul automotive şi reprezentanți ai comunității arădene pentru ca autobuzul supraetajat fabricat în oraş în urmă cu un secol să fie reconstruit.
„Am reuşit să capacităm mediul de afaceri din industria de automotive din judeţ pentru a realiza acest proiect în următorii doi ani. În acest moment lucrăm la parteneriatul care va fi semnat şi prin intermediul căruia mai multe fabrici de componente auto vor contribui la realizarea unei replici a autobuzului supraetajat. Vehiculul va arăta ca cel produs la Arad la începutul secolului trecut, dar va avea motorizare electrică. Va fi un autobuz care va fi folosit exclusiv pentru turism cultural”, a declarat Balint.
El a precizat că Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad s-a angajat să participe la proiect cu facultățile de inginerie şi design, însă şi municipalitatea sau alte organizaţii locale sprijină demersul.
Viceprimarul arădean Ilie Cheşa a declarat, pentru AGERPRES, că acest proiect este una dintre priorităţile sale.
„Ne dorim să reconstruim acest autobuz, care va fi omologat şi pus în circulație pe străzile din municipiu pe un circuit ghidat prin care să poată fi promovate istoria şi cultura Aradului”, a spus Ilie Cheşa.
Clădirea în care a funcționat fabrica MARTA este monument istoric şi a intrat în proprietatea municipiului Arad la finalul anului 2021, fiind donată de compania Astra Rail. Pentru a fi reabilitată şi folosită ca un centru cultural, în 2022 a fost înființat HUB Cultural „mARTA”, care a primit imobilul în administrare la finalul anului 2023.
Managerul Ovidiu Balint a declarat că există mai multe proiecte, cu o valoare totală de 11 milioane de euro, prin care clădirea va fi reabilitată şi pusă în valoare. O parte a finanţării ar urma să fie obţinută din fondurile europene nerambursabile.
În prezent, clădirea în stil Art Nouveau, construită între 1900 şi 1910, se află într-o stare avansată de degradare, atât la interior, cât şi la exterior, deoarece în ultimele două decenii nu a fost folosită.
Trimite articolul
XIn sfarsit i un proiect frumos ce sper sa fie si finalizat .
Daca nu se implica politicul poate se termina mai repede , că altfel:
Sperram sa nu e implice marele și mai marele om de stat cu facultatea pe repede înainte la cimisoara că se va termina la Sfântul așteaptă că mai toate proiectele lui.