Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română și limba maternă
Primele probe vor fi cele pentru evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română și în limba maternă și se vor desfășura în perioada 27-31 ianuarie.
Scopul acestor probe este de determina nivelul competențelor de comunicare orală ale candidaților. Elevii vor extrage un bilet, urmând să fie evaluați de doi profesori examinatori. Candidații vor citi textul de pe bilet și vor răspunde la întrebările bazate pe ceea ce au citit. În urma probei, fiecare elev va primi un nivel de competență lingvistică: utilizator mediu, utilizator avansat și utilizator experimentat.
Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională
Probele pentru evaluarea competențelor lingvistice la o limbă modernă se vor desfășura în perioada 3-5 februarie. Proba include testări scrise, audio și orale. Proba audio va dura 20 de minute, în care elevii vor asculta două materiale, după care vor răspunde la întrebările bazate pe cele ascultate.
Proba scrisă va dura 120 de minute și este alcătuită din două părți. În prima parte se evaluează „competența de înțelegere a unui text citit”, iar în a doua parte se verifică „competența de producere de mesaje scrise”. Proba orală durează în jur de 10-15 minute, iar candidații vor extrage bilete cu întrebări la care aceștia trebuie să răspundă oral.
Nivelurile de competență lingvistică, pentru majoritatea limbilor, sunt: A1 (0-30,99 puncte), A2 (31-60,99 puncte), B1 (61-80,99 puncte) și B2 (81-100 puncte). Limbile chineză, japoneză și ebraică au un sistem specific, unde B1 este nivelul maxim și se obține cu un punctaj între 71 și 100.
Evaluarea competențelor digitale
Ultima probă, cea de evaluarea a competențelor digitale, se va desfășura în perioada 5-7 februarie. Pentru această probă elevii vor primi două fișe. Candidații au acces la Internet timp de 15 minute pentru prima fișă a probei, fișa A. Pentru fișa B, timpul de lucru este de 75 de minute și accesul la Internet nu mai este permis.
Nivelul de competență digitală se stabilește astfel: între „0-30 de puncte – utilizator începător”, „31-55 de puncte – utilizator de nivel mediu”, „56-74 de puncte – utilizator avansat” și „75-100 de puncte – utilizator experimentat”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!