“Obiective vizitei sunt legate de cooperarea dintre România şi Republica Moldova în efortul Republicii Moldova de apropiere de UE, având ca finalitate integrarea în Uniunea Europeană. Un alt subiect de maxim interes va fi legat de utilizarea fondurilor europene, trebuie să ştiţi că avem la dispoziţie 130 de milioane de euro puse la dispoziţie de Uniunea Europeană pentru proicte comune cu Republica Moldova şi Ucraina, procesul de utilizare a acestor bani a fost extrem de anevoios, practic nu s-au efectuat trageri şi din cauza poziţiei pe care conducerea politică a Republicii Moldova a avut-o până la instalarea Guvernului democratic”, a precizat şeful statului miercuri, la Aeroportul Henri Coandă, înainte de a pleca într-o vizită oficială de două zile în Republica Moldova.
Băsescu a arătat că un alt subiect abordat în discuţiile cu demnitarii moldoveni va fi sprijinul direct pe care România îl poate acorda Republicii Moldova. “Este clar că Republica Moldova nu are nevoie doar de un sprijin politic, ci şi de un sprijin direct, vom vedea formulele prin care puterea de la Chişinău înţelege să acordăm acest sprijin, noi având deja punctul nostru de vedere”, a spus Traian Băsescu.
Preşedintele a apreciat că, de la instalarea sa, noul Guvern de la Chişinău a făcut paşi extrem de importanţi în clarificarea poziţiei sale legat de opţiunea către Uniunea Europeană- pe 12 ianuarie noul Guvern a început negocierea acordului de asociere la UE iar de pe dat ade 25 ianuarie a avut loc la Bruxelles prima reuniune a grupului de acţiune europeană a Republicii Moldova, care a avut ca şi copreşedinţi România şi Franţa. “Sunt destule semnale că la Chişinău s-a produs o clarificare a opţiunii către Uniunea Europeană, ceea ce este încurajator din punctul nostru de vedere”, a punctat Băsescu.
Şeful statului a precizat că această vizită în Republica Moldova este de interes şi pentru că există 12 acorduri bilaterale în curs de negociere a căror discuţie trebuie relută cu noii reprezentanţi ai puterii în statul vecin. “Negocierile au fost îngheţate la un moment dat datorită poziţiei Chişinăului şi trebuie să stabilim actuala putere continuarea negocierii acestor acorduri în aşa fel încât România şi Moldova să aibă un cadru legislativ în care relaţia bilaterală să poată evolua”, a spus Băsescu.
“Această vizită ne va da şi concluzia privitoare la ce are România de făcut pentru a sprijini Republica Moldova în mod eficient în procesul de modernizare în aşa fel încât să ajungă la nivelul ţărilor din Balcanii de Vest pentru a putea deveni o opţiune în vederea unei integrări în UE într-un pachet care să vizeze Balcanii de Vest şi Republica Moldova”, a mai spus Băsescu.
Preşedintele Traian Băsescu, însoţit de miniştrii “care au atribuţiuni în dezvoltarea unor proiecte cu Republica Moldova”, efectuează o vizită de două zile în Republica Moldova, în program figurând întâlniri cu preşedintele moldovean, primul-ministru, preşedintele Parlamentului, partidele parlamentare, primarul Chişinăului. Băsescu a vorbit şi de o vizită la “Kabul”(n.r.- Cahul, Kabul fiind în Afganistan), la sediul încă netreminat al noului consulat românesc.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!