„Spre exemplu, uraniul de la noi, ars în reactoarele de la Cernavodă, pe urmă devine extrem de radioactiv. Eu am văzut, am stat lângă o bară de uraniu, care se bagă în reactor (…) După ce arde în reactor, uraniul acela devine extrem de toxic, radioactiv. Dacă nu am avea securitatea necesară, şi cantităţi de uraniu ars în reactoarele de la Cernavodă ar ajunge pe mâna teroriştilor, s-ar putea fabrica şi mici sau mai mari bombe nucleare. S-ar putea genera, ori prin radioactivitate sau prin utilizarea la un standard mai înalt, s-ar putea fabrica echipamente extrem de periculoase pentru oameni”, a declarat Traian Băsescu.
Președintele a subliniat că niciun şef de delegaţie nu şi-a permis să vorbească, în cadrul summit-ului, despre probleme tehnice, care prezentate public ar fi fost de neînţeles. El a spus că dorește să facă partizană populaţia în realizarea securităţii nucleare, prin informare. Băsescu a arătat că omul de rând, nu doar în România, ci în orice țară nu se realizează riscul unor accidente nucleare.
„Ca şi în aviaţie, orice accident în zona nucleară generează adaptări ale instalaţiilor, sistemelor de securitate, pentru a se preveni incidente mai mici sau mai mari, până la dezastre”, a spus Traian Băsescu, afirmând că, din acest punct de vedere, România este continuu într-un proces de consolidare a securităţii instalaţiilor.
Băsescu a mai vorbit şi despre securitatea cibernetică a instalaţiilor nucleare.
„Imaginaţi-vă reactoare în funcţiune, cu sistem cibernetic virusat, care dă alte comenzi în reactor, ar fi un adevărat dezastru, să apară închiderea răcirii, nesupravegherea temperaturilor în reactor”, a mai declarat preşedintele, afirmând că statele îşi concentrează atenţia pe prevenirea efectelor unui atac cibernetic la sistemele de comandă la reactoarele nucleare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!