“Nu sunt un susţinător al creşterii TVA. În opinia mea a fost o greşeală că n-a operat acolo unde este cancerul în buget. Avem nişte zone cancerigene. Procentul extrem de ridicat cu salariile din sectorul bugetar şi procentul extrem de ridicat din veniturile bugetului de stat pe care le utilizăm în zona socială”, a declarat şeful statului la RRA. Pe de altă parte, şeful statului este de acord cu impozitarea tuturor veniturilor cu 16%, cât este cota unică.
“Mi-am asumat tot oprobiul anunţului cu reducerea pensiilor. Exista şi altă variantă: impozitarea pensiilor, mai exact cota unică introdusă la pensii. Eu nu spun că pensionarii au venituri suficiente, dar privind pe statisticile oficiale din 2007, sărăcia la nivelul pensionarilor este de 15%, iar în zona celor tineri este de 37%. Cred că a venit timpul să ieşim din clişee şi din poveşti. Sunt adevăruri care trebuie spuse. Am făcut pensia minimă garantată de 350 de lei. 800.000 de oameni care nu au contribuit niciodată au devenit pensionari ai bugetului de pensii. Oamenii aceştia sunt în cea mai mare parte din mediul rural, oameni care trăiesc din economia naturală, au câteva găini, un animal, un porc, pământ. Eu nu spun că trebuie tăiată această pensie. Nu cred că există venit în România care nu trebuie impozitat. Sper ca, de la 1 ianuarie, guvernul să nu mai vină cu o măsură de genul mai mărim TVA-ul cu câteva procente şi să nu introducă impozit pe orice venit, inclusiv pe pensii“, a declarat Băsescu la RRA.
Preşedintele a spus că este convins că acest punct de vedere va fi extrem de mediatizat de “aceiaşi demagogi care, înainte de începerea discuţiilor cu Fondul, tunau şi fulgerau pe toate televiziunile să nu crească TVA-ul, să nu crească cota unică”.
“Când am obţinut de la Fond soluţia că nu creşte TVA, nu creşte cota unică, aceiaşi demagogi au ţipat reducerea pensiilor, reducerea salariilor, o mare nenorocire, iar când nu a putut fi aplicată, aceiaşi demagogi urlă acum de ce a crescut TVA-ul“, a mai spus Băsescu.
Legat de un posibil acord cu FMI în 2011, preşedintele a spus că se poate încheia un alt acord pentru împrumut sau un aşa numit Precautionary Agreement dacă se menţin cheltuielile la nivelul redus din acest an fără a angaja alte cheltuieli. “Pentru a merge pe a doua variantă de a lua bani doar dacă avem nevoie, ar implica acordul nostru al tuturor să cheltuim pe cheltuieli curente doar atât cât producem. Dacă societatea va refuza, va trebui să luăm bani în continuare. Ideal ar fi să micşorăm TVA-ul, să revină la 19%. Acum noi am păcălit pensionarii lăsându-le pensiile la nivelul actual, dar prin mărirea TVA şi creşterea preţurilor, oricum, le luăm banii. Problema este că avem şi preţurile crescute şi nici nu am rezolvat nimic în zona costurilor reale pe care le avem în bugetul public. Am cresut TVA pentru a menţine populist ajutoarele sociale”, a afirmat preşedintele.
Traian Băsescu a atras atenţia că, în cazul în care “funcţionarimea” nu va fi redusă cu 20-25%, salariile bugetarilor riscă să rămână reduse cu 25% şi după 1 ianuarie 2011. Băsescu a subliniat că “cel mai mare jaf” legat de venitul bugetului de stat şi de resurse s-a făcut în perioada 2007-2008.
“Acum factura o plătesc cei păcăliţi, cei care au votat pentru că le-a dat de unde nu aveau de unde să dea. 2009 am împrumutat bani, 2010 este al doilea an când suntem sub acord cu FMI şi UE. O să mai avem de unde să dăm pensiile aşa cum sunt şi salariile reduse, dar în 2011, care e recomandarea? Să mai împrumutăm o dată pentru a continua această soluţie a distrugerii României. Eu sunt de acord să mai luăm bani, dacă îi ducem numai în dezvoltare“, a mai spus preşedintele.
Sursa: Realitatea.net
Citiți principiile noastre de moderare aici!