“Eu vreau să le spun românilor că pot să aibă încredere că Guvernul, Parlamentul, preşedintele ştiu ce au de făcut în situaţia de criză economică actuală. (…) Am încredere că vom reuşi. Eu îmi asum liniile acestui program, voi fi un partener al Guvernului. Ceea ce ne trebuie acum este stabilitate şi încredere”, a precizat preşedintele joi, după ce a prezentat măsurile pe care Guvernul le va lua pentru a respecta termenii acordului cu Fondul Monetar Internaţional.
Şeful statului a subliniat că în discuţiile purtate în ultimele zile cu reprezentanţii Fondului s-au discutat în paralel două variante pentru ca România să se încadreze în ţintele de deficit bugetar: una a neîncrederii, ce presupunea creşterea TVA la 24%, a cotei unice la 20%, reducerea salariilor în sectorul bugetar cu 20%, pentru încadrarea într-un deficit bugetar de 6-7%, 6-8% din PIB şi varianta încrederii, “în care noi ne facem curat în grădina noastră”.
“Pe varianta a doua, varianta încrederii în capacitatea Guvernului, a Parlamentului şi a instituţiilor statului român de a continua procesele de reformă, se va merge în continuare şi scrisoarea ce se va semna, memorandumul ce se va semna la sfârşitul negocierilor cu Fondul va fi expresia variantei de încredere în capacitatea instituţiilor statului român de a reforma statul şi de a restructura cheltuielile bugetare”, a subliniat Băsescu.
Preşedintele a precizat că prima variantă, cea a creşterii puternice a fiscalităţii ar fi însemnat blocarea şanselor de relansare economică rapidă, în următoarele 3-4 luni.
Şeful statului a explicat măsurile pe care Guvernul va trebui să le ia în această situaţie: reducerea fondului de salarii pentru tot aparatul bugetar din România cu 25% cu menţiunea că, până la finalul anului, şefii de instituţii vor fi obligaţi să facă o selecţie a angajaţilor, păstrându-i în sistem pe cei valoroşi, reducerea pensiilor cu 15%, reducerea masivă a subvenţiilor şi alocarea lor ţintit spre cei care au cu adevărat nevoie, reducerea ajutorului de şomaj cu 15%, rediscutarea celor 16 programe sociale, impozitarea masivă a veniturilor pe care le obţin cei care sunt membri în Consiliile de Administraţie. Băsescu a menţionat că salariile bugetarilor care, prin reducerea cu 25%, ar scădea sub 600 de lei, cât este salariul minim din sectorul privat, vor fi completate de Guvern ca să ajungă la 600 de lei.
Traian Băsescu a atenţionat administraţiile locale că sunt vizate în aceeaşi măsură cu administraţia centrală de reducerea anvelopei salariale cu 25% şi că nerespectarea acestui lucru va duce la reducerea cotei defalcate. “Îmi fac datoria să transmit un mesaj celor din administraţia locală că nerespectarea, de data aceasta, a celor ce vor fi stabilite de Guvern va duce la reducerea cotei defalcat”, a spus Băsescu.
“Vreau să aveţi în vedere următorul lucru: salariile personalului bugetar reprezintă 9,4% din PIB. Asta înseamnă 28% din buget. Cheltuielile sociale, care includ şi pensiile, reprezintă 12% din PIB, ceea ce înseamnă peste 35%, ca să nu rotunjesc la 36%, dar peste 35% din bugetul de stat. Facem o socoteală elementară, să ştim unde am ajuns: 27% salariile bugetarilor, 35% costurile sociale, şi asta înseamnă 62% din buget. Şi atunci ne întrebăm cum mai putem aloca bani suficienţi pentru şcoli, dând deoparte salariile, pentru spitale, pentru armată, chiar pentru funcţionarea armatei, pentru funcţionarea poliţiei, dacă noi ducem toate resursele în protecţie socială şi în salarii pentru bugetari?”, a mai explicat acesta necesitatea măsurilor radicale.
Alte măsuri vizează unele modificări la Codul Muncii pentru a flexibiliza forţa de muncă, sau impozitarea terenurilor agricole, mai anunţă preşedintele. ”Daca vă aduceţi aminte, cifra acreditată anul trecut ca fiind suprafaţa agricolă nelucrată a fost de circa 30% din total suprafaţă agricolă. Şi anul trecut, ca şi anul acesta, deţinătorii de terenuri primesc subvenţie şi pentru suprafeţele de teren nelucrate – şi nu este o subvenţiei mică, sunt circa 130 de euro pe hectar, iar impozitul pe hectar este 35 de lei”, a precizat el.
De asemenea, Băsescu a subliniat că va veni o zi în care trebuie rediscutate şi subvenţiile pe agricultură, în condiţiile în care în ultimii 10 ani statul a acordat subvenţii de 30 de miliarde şi a încasat 400 de milioane. “Vă pot da o cifră – şi aici aviz foarte serios reprezentanţilor agriculturii care se plimbă în fiecare zi la televizor şi se plâng de lipsa subvenţiilor. Îi atenţionez că datorită evaziunii din agricultură în ultimii zece ani statul român a acordat subvenţii de circa 30 de miliarde şi de pe urma agriculturii a avut încasări în ultimii zece ani de circa 400 de milioane. Acest lucru nu mai poate continua. Nu ne putem face că nu vedem realităţi care s-au construit – din motive politice, din orice motiv – timp de 20 de ani”, a subliniat acesta.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!