Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a decis miercuri, 5 octombrie 2022:
- majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an, de la 5,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022;
- majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25 la sută pe an, de la 6,50 la sută pe an, și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25 la sută, de la 4,50 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2022;
- păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;
- menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Aceste decizii au ca scop ancorarea așteptărilor inflaționiste și stimularea economisirii prin creșterea ratelor dobânzilor bancare.
„Rata anuală a inflației a ajuns la 15,32 la sută în august, marginal peste nivelul prognozat, după ce în luna iulie a scăzut la 14,96 la sută, de la 15,05 la sută în iunie. Creșterea a fost antrenată aproape în totalitate de continuarea scumpirii alimentelor […], contrabalansată totuși în mare parte de scăderea prețului combustibililor (pe fondul compensării prețului carburanților și al descreșterii cotației petrolului), precum și de efectele de bază asociate evoluției prețurilor la energie”, spun reprezentanții BNR.
În zona euro, rata anuală a inflației IPC a ajuns la 10% în luna septembrie, iar în țări vecine României aceasta se situează între 15% și 19%.
Activitatea economică și-a încetinit considerabil creșterea în trimestrul II, față de intervalul precedent, iar exporturile au scăzut și ele.
„Cele mai recente date ale indicatorilor cu frecvență ridicată sugerează o încetinire puternică a creșterii economiei în trimestrul III față de intervalul precedent, sub impactul escaladării războiului din Ucraina și al extinderii sancțiunilor asociate. Evoluția implică totuși o majorare semnificativă a dinamicii anuale a PIB în acest interval, pe seama unui efect de bază, dar în condițiile decelerării creșterii consumului privat.
[…] Totodată, exporturile de bunuri și servicii și-au diminuat marginal variația anuală în luna iulie, în timp ce importurile și-au majorat-o ușor, inclusiv pe fondul evoluției nefavorabile a prețurilor externe, ceea ce a condus la reamplificarea dinamicii anuale înalte a deficitului comercial față de media trimestrului II, și mai ales a celei a deficitului de cont curent, care a reflectat și o deterioarare a evoluției soldului balanțelor veniturilor secundare în această lună”, mai spun specialiștii BNR.
Potrivit evaluărilor din acest moment, rata anuală a inflației va continua să mai crească spre finalul anului 2022, dar într-un ritm vizibil încetinit.
Trimite articolul
Xia sa nu mai tot “creasca” economia, sa mai doarma si “imprimanta” aia de bani, neavenitilor
Pai si foarte ok ca a crescut. Imi plac masurile BNR. Daca ramanea dobanda scazuta ii sanctiona prin inflatie pe cei care au fost oameni cumpatati si au strans bani si io favoriza pe cei care traiesc pe bani din viitor. Cinstita masura.
-
Majoritatea tarilor au luat aceste masuri in ultimul an, mai putin Turcia unde inflatia a sarit de 80%
-
stai tranqil ca urmeaza sa iti pierzi economiile incetul cu incetul. cat despre stima ta fata de banca centrala a romaniei… se vede cine e zeul tau.